Korea selatan perangi koronavirus

SEOUL, 3 MAC – Presiden Korea Selatan, Moon Jae-in telah mengisytiharkan ‘perang’ ke atas koronavirus hari ini, mengarahkan semua agensi kerajaan untuk beroperasi selama 24 jam ketika jumlah kes negara tersebut mencecah 5,000 – jumlah kes paling banyak di luar China.

Di seluruh dunia, COVID-19 telah mengorbankan lebih 3,100 orang manakala 90,000 lagi dijangkiti.

Korea Selatan mencatatkan peningkatan drastik beberapa hari kebelakangan dan menyebabkan segala acara – dari konset K-pop ke aktiviti sukan – dibatalkan atau ditunda disebabkan oleh wabak tersebut, dengan cuti sekolah dan pra sekolah ditambah menjadi tiga minggu di seluruh negara.

Bank pusat turut memberi amaran perkembangan negatif dalam suku pertama untuk negara ekonomi ke-12 terbesar dunia, memaklumkan bahawa wabak tersebut akan menjejaskan penggunaan dan eksport.

Moon berkata kerajaan akan memberi peruntukkan lebih 30 trilion won (AS$25 bilion) dalam ekonomi untuk mengatasi situasi ‘lumpuh’ disebabkan wabak itu.

“Seluruh negara telah memasuki peperangan dengan wabak berjangkit ini,” menurut Moon, mengarahkan semua agensi kerajaan beroperasi 24 jam.

Korea Selatan mengesahkan 477 kes baharu pada hari ini, dengan dua lagi kematian dan menjadikan jumlah kematian sebanyak 28 orang, menurut kenyataan dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Korea.

Lebih dari separuh kes yang terjadi telah dikaitkan dengan Geraja Shincheonji, agama rahsia yang sering digambarkan sebagai kultus.

Pihak berkuasa memberitahu lebih 190,000 ahli tersebut telah diperiksa hari ini. Dari 4,812 kes di seluruh negara, hampir 90 peratus dicatatkan di Daegu dan wilayah Utara Gyeongsang, menurut media. – AFP

Beratus-ratus orang beratur untuk membeli penutup muka untuk melindungi mereka daripada wabak koronavirus di hadapan sebuah kedai membeli-belah di Seoul, Korea Selatan. – AP