Friday, December 1, 2023
29.6 C
Brunei

  -

  Korea Selatan rancang lancar satelit pengintip tentera pertamanya

  SEOUL, 6 NOV – Korea Selatan berkata pada hari ini ia merancang untuk melancarkan satelit pengintip pertamanya yang dibina di dalam negara pada akhir bulan ini untuk memantau dengan lebih baik saingan Korea Utara, ketika Korea Utara berusaha untuk mengembangkan senjata nuklearnya yang menyasarkan musuhnya.

  Pelan itu diumumkan beberapa hari selepas Korea Utara gagal melaksanakan ikrarnya untuk membuat percubaan ketiga melancarkan satelit peninjaunya sendiri pada bulan Oktober, mungkin kerana isu teknikal.

  Jeon Ha Gyu, jurucakap Kementerian Pertahanan Korea Selatan, memberitahu pemberita hari ini bahawa satelit pengintip tentera pertama negara itu akan dilancarkan dari Pangkalan Tentera Udara Vandenberg California pada 30 November.

  Satelit itu akan dibawa oleh roket Falcon 9 SpaceX. Di bawah kontrak dengan SpaceX, Korea Selatan merancang untuk melancarkan empat lagi satelit pengintip menjelang 2025, menurut Pentadbiran Program Pemerolehan Pertahanan Korea Selatan.

  Korea Selatan pada masa ini tidak mempunyai satelit peninjau tentera sendiri dan bergantung pada satelit pengintip Amerika Syarikat (AS) untuk memantau pergerakan Korea Utara.

  Pemilikan satelit pengintipnya sendiri akan memberikan Korea Selatan sistem pengawasan bebas berasaskan angkasa untuk memantau Korea Utara dalam masa terdekat.

  Apabila dikendalikan bersama-sama dengan apa yang dipanggil sistem tiga paksi Korea Selatan -serangan awal, pertahanan peluru berpandu dan aset balas – pertahanan keseluruhan negara terhadap Korea Utara akan diperkukuh secara mendadak, menurut Lee Choon Geun, seorang penyelidik kehormat di Institut Dasar Sains dan Teknologi Korea Selatan.

  Lee berkata bahawa satelit pengintip AS menghasilkan imejan resolusi lebih tinggi tetapi ia dikendalikan di bawah objektif strategik AS, bukan Korea Selatan. Beliau berkata AS juga kadangkala tidak berkongsi foto satelit dengan maklumat yang sangat sensitif dengan Korea Selatan.

  Tahun lepas, Korea Selatan menggunakan roket buatan sendiri untuk meletakkan apa yang dipanggil ‘satelit pemerhatian prestasi’ di orbit, menjadi negara ke-10 di dunia yang berjaya melancarkan satelit dengan teknologinya sendiri. – AP

  Korea Selatan berkata pada hari ini, ia merancang untuk melancarkan satelit pengintip pertamanya yang dibina di dalam negara pada akhir bulan ini sebagai sebahagian daripada usahanya untuk memantau dengan lebih baik saingan Korea Utara dan menghalang potensi pencerobohannya. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Reaktor gabungan nuklear eksperimen Jepun dirasmikan

  TOKYO, 1 DIS - Reaktor gabungan nuklear eksperimen terbesar di dunia yang sedang beroperasi dirasmikan di Jepun hari ini, sebuah teknologi pada peringkat awal...