Korea Selatan tunjuk cara acara golf LPGA

BUSAN, SOUTH KOREA, 22 OKT – Pemain golf tuan rumah mendahului selepas pusingan kedua Kejohanan Wanita BMW di Korea Selatan hari ini dengan empat dari lima teratas berasal dari negara tersebut.

Kejohanan di bandar pelabuhan Busan adalah satu-satunya acara Asia dalam musim LPGA AS tahun ini, selepas persinggahan di Shanghai, Jepun dan Taiwan tidak termasuk dalam jadual atas sebab sekatan COVID-19.

Lim Hee-jeong dan An Na-rin terikat dengan kedudukan 11 bawah par 133. Pemain AS, Danielle Kang dan Chun In-gee berada satu pukulan di belakang pada peringkat pertengahan.

“Saya gembira kerana saya tidak membuat pukulan bogey dalam dua pusingan pertama serta pukulan dan hantaran bola saya cukup baik sekarang,” kata Lim seperti dipetik oleh agensi berita Yonhap.

Ko Jin-young, yang terlepas untuk melanjutkan rekod pemarkahan jelajah LPGA sehari sebelumnya apabila dia gagal membuat pusingan ke-15 berturut-turut dalam lubang ke-60, naik ke tempat kelima selepas pusingan kedua tanpa bogey 64.

Kejohanan BMW sebelumya, pemain berusia 26 tahun itu menyamai rekod Annika Sorenstam untuk pusingan bawah 70. Seramai 84 pemain golf berada di padang dan semuanya akan bermain melalui pusingan keempat tanpa poto-ngan, dengan jumlah wang tunai AS$2 juta dan AS$300,000 diberikan kepada juara. Selepas Busan, LPGA mempunyai dua lagi kejohanan dengan Kejohanan Jelajah Kumpulan CME sebagai penutup musim di Florida pada bulan November. – AFP

Pemain golf Korea Selatan, Lim Hee-jeong menyasarkan bola pada lubang kedua dalam pusingan kedua Kejohanan Wanita BMW jelajah LPGA 2021 di Busan. – AFP