Wednesday, June 7, 2023
34 C
Brunei

  -

  Korea U ketuai latihan simulasi serangan balas nuklear

  SEOUL, 20 MAC – Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un mengetuai latihan ketenteraan simulasi serangan balas nuklear, termasuk pelancaran peluru berpandu balistik selama dua hari, lapor media kerajaan hari ini.

  Kim melahirkan rasa puas hati sepanjang latihan hujung minggu tersebut yang diadakan untuk ‘membolehkan unit berkaitan membiasakan diri dengan prosedur dan proses untuk melaksanakan misi serangan nuklear taktikal mereka’, kata laporan oleh Agensi Berita Pusat Korea (KCNA) rasmi.

  Latihan itu merupakan pertunjukan kekerasan keempat dari Pyongyang dalam seminggu dan diadakan semasa Freedom Shield, latihan ketenteraan Amerika Syarikat (AS)-Korea Selatan terbesar dalam tempoh lima tahun.

  Korea Utara melihat semua latihan tersebut sebagai latihan untuk pencerobohan dan sering memberi amaran bahawa ia akan mengambil tindakan yang terlalu besar sebagai tindak balas.

  Latihan hujung minggu di Korea Utara dibahagikan kepada latihan olok-olok peralihan kepada postur serangan balas nuklear dan latihan untuk ‘melancarkan peluru berpandu balistik taktikal dengan kepala peledak nuklear palsu’, kata KCNA.

  Ketua Turus Bersama Korea Selatan berkata kelmarin bahawa peluru berpandu balistik jarak dekat itu terbang sejauh 800 kilometer (500 batu) sebelum mendarat di Laut Timur, juga dikenali sebagai Laut Jepun.

  Mereka melabelkannya sebagai provokasi serius yang melanggar sekatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

  Kim berkata latihan hujung minggu telah memenuhi unit tentera Korea Utara ‘dengan penuh keyakinan’, menurut KCNA.

  Beliau juga menyatakan bahawa Korea Utara “sebenarnya tidak boleh menghalang perang dengan fakta semata-mata bahawa ia merupakan negara senjata nuklear”, dan ia hanya boleh mencapai matlamatnya “apabila kekuatan nuklear mampu melancarkan serangan ke atas musuh.” – AFP

  Gambar fail yang disediakan oleh kerajaan Korea Utara itu menunjukkan apa yang dikatakan sebagai peluru berpandu balistik di Wilayah Pyongan Utara, Korea Utara. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  NZ ambil tindakan penggunaan vape

  WELLINGTON, 6 JUN - New Zealand akan mengambil tindakan tegas terhadap penggunaan vape atau rokok elektronik untuk melindungi golongan mudanya, umum Menteri Kesihatan Ayesha...
  - Advertisment -