Korea U mungkin akan lancar lagi peluru berpandu

SEOUL, 25 Julai – Spekulasi tersebar luas hari ini mengatakan Korea Utara sedang bersedia untuk melancarkan satu lagi peluru berpandu serentak dengan ulang tahun tentera, beberapa minggu selepas menjalankan ujian pertama ICBM yang diingatkan oleh pakar mungkin sampai ke Alaska.

Laporan media AS dan Korea Selatan memetik pegawai risikan dan tentera sebagai berkata kenderaan pengangkut yang membawa peralatan pelancaran telah dilihat.

Ujian itu, yang diingatkan oleh pegawai Seoul dan Washington mungkin merupakan satu lagi peluru berpandu balistik antara benua (ICBM) – mungkin diadakan serentak dengan ulang tahun ke-64 berakhirnya Perang Korea pada 27 Julai, kata laporan.

Ia adalah cuti awam di Utara dan diraikan sebagai Hari Kemenangan.

Kedua-dua Korea masih berperang secara teknikal sejak konflik tiga tahun hanya berakhir dengan gencatan senjata dan bukannya perjanjian perdamaian penuh.

“Pergerakan pengangkut pelancar penegak (ICBM) yang membawa tiub pelancar telah diawasi di wilayah Utara Pyongan,” satu sumber kerajaan Korea Selatan dipetik sebagai berkata oleh agensi berita Yonhap.

“Timbulnya kemungkinan besar Utara akan melancarkan pelancaran sekitar hari gencatan pada 27 Julai.”

Utara pada tahun 2014 menyambut ulang tahun gencatan senjata dengan menembak peluru berpandu jarak dekat Scud-B pada 26 Julai.

Yonhap juga memetik satu sumber tentera Korea Selatan sebagai berkata Pyongyang mungkin sedang membuat persediaan untuk menguji ICBM baru atau peluru berpandu jarak sederhana.

Semalam, CNN memetik seorang pegawai pertahanan Amerika Syarikat sebagai berkata yang Korea Utara nampaknya sedang bersedia untuk melancarkan satu lagi ujian peluru berpandu.

Pegawai itu berkata kenderaan pengangkut yang membawa peralatan pelancaran dilihat tiba di Kusong di Utara Pyongan pada Jumaat lalu. – AFP