Thursday, April 18, 2024
23.3 C
Brunei

  -

  Korea Utara ancam ambil langkah ketenteraan

  SEOUL, 5 MAC – Korea Utara menggelar latihan ketenteraan Korea Selatan-Amerika Syarikat (AS) yang sedang berlangsung sebagai plot untuk menyerang negara itu, kerana ia mengancam hari ini untuk mengambil langkah ketenteraan ‘bertanggungjawab’ yang tidak ditentukan sebagai tindak balas.

  Amaran Utara datang sehari selepas tentera Korea Selatan dan AS memulakan latihan pos arahan simulasi komputer tahunan mereka dan pelbagai latihan lapangan untuk 11 hari.

  Latihan tahun ini melibatkan 48 latihan lapangan, dua kali ganda jumlah yang dijalankan tahun lepas.

  Dalam satu kenyataan yang disiarkan oleh media kerajaan, Kementerian Pertahanan Utara berkata ia “mengecam sekeras-kerasnya latihan ketenteraan melulu AS dan (Korea Selatan) kerana semakin tidak berselindung dalam ancaman ketenteraan mereka kepada negara berdaulat dan cubaan untuk menyerangnya.”

  Jurucakap kementerian yang tidak dikenali berkata tentera Korea Utara akan “terus memerhatikan tindakan pengembaraan musuh dan menjalankan aktiviti ketenteraan yang bertanggungjawab untuk mengawal dengan kuat persekitaran keselamatan yang tidak stabil di Semenanjung Korea.”

  Jurucakap itu tidak menyatakan langkah yang akan diambil Korea Utara, tetapi pemerhati berkata Korea Utara berkemungkinan akan menjalankan ujian peluru berpandu atau langkah lain untuk meningkatkan keupayaan perangnya.

  Korea Utara melihat latihan ketenteraan utama pesaingnya sebagai latihan pencerobohan, walaupun pegawai Korea Selatan dan AS telah berulang kali mengatakan latihan mereka bersifat defensif. Korea Utara sebelum ini bertindak balas terhadap latihan Korea Selatan-AS dengan melancarkan peluru berpandu bertubi-tubi ke dalam laut.

  Ketua Turus Bersama Korea Selatan berkata minggu lalu bahawa latihan ketenteraan tahun ini dengan Amerika Syarikat direka untuk meneutralkan ancaman nuklear Korea Utara dan akan melibatkan tembakan langsung, pengeboman, serangan udara dan latihan pemintasan peluru berpandu. – AP

  Helikopter Apache Tentera AS berlepas di Kem Humphreys di Pyeongtaek, Korea Selatan, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Pakar kesihatan beri amaran risiko tumor indolen

  BEIJING, 17 APRIL - Pakar kesihatan memberi amaran supaya tidak memandang rendah risiko tumor indolen ketika China menyambut Minggu Antikanser Kebangsaan ke-30 dari 15...