Monday, May 20, 2024
23.9 C
Brunei

  -

  Korea Utara hantar delegasi ke Iran

  PYONGYANG, 24 APRIL – Delegasi ekonomi Korea Utara peringkat tinggi sedang dalam perjalanan ke Iran, kata media negara Korea Utara pada hari ini, untuk apa yang akan menjadi perbincangan pertama kedua negara itu sejak permulaan wabak COVID.

  Pemimpin Korea Utara Kim Jong Un sedang berusaha untuk membina kerjasama dengan negara-negara yang berhadapan dengan Amerika Syarikat (AS), kerana ujian senjatanya yang dipergiatkan mendorong AS dan Korea Selatan untuk mengembangkan latihan ketenteraan mereka.

  Delegasi Pyongyang yang diketuai oleh Yun Jung Ho, menteri hubungan ekonomi luar Korea Utara, terbang kelmarin untuk lawatan ke Iran, kata rasmi Agensi Berita Pusat Korea hari ini. Media negara tidak segera memberikan butiran lanjut.

  Pyongyang dan Tehran adalah antara beberapa kerajaan di dunia yang menyokong pencerobohan Presiden Rusia, Vladimir Putin ke atas Ukraine, dan kedua-duanya telah dituduh menyediakan peralatan ketenteraan kepada Rusia.

  Kali terakhir Korea Utara menghantar pegawai kanan ke Iran adalah pada Ogos 2019, apabila kumpulan yang diketuai oleh Pak Chol Min, naib pengerusi parlimen Pyongyang, membuat lawatan selama seminggu. Kedua-dua negara mempunyai pertukaran diplomatik yang aktif sehingga Korea Utara menutup sempadannya dalam usaha untuk mengelakkan wabak itu, sebelum pembukaan semula secara berhati-hati pada 2023.

  Kementerian Penyatuan Korea Selatan, yang mengendalikan urusan dengan Utara, tidak segera mengulas lawatan Yun ke Iran.

  Korea Utara telah berusaha selama berbulan-bulan untuk meningkatkan keterlihatan hubungannya dengan Rusia dan China ketika Kim cuba untuk keluar dari pengasingan diplomatik dan menyertai barisan bersatu menentang AS. – AP

  Kim Jong Un, kanan, bertemu pengerusi Kongres Rakyat Kebangsaan China, Zhao Leji, di Pyongyang, Korea Utara pada 13 April 2024. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Helikopter presiden Iran ‘kemalangan’

  TEHRAN, 19 MEI - Sebuah helikopter yang membawa konvoi Presiden Iran, Ebrahim Raisi terlibat dalam ‘kemalangan’ hari ini, lapor media negara itu, tanpa menyatakan...