Korea Utara kritik Trump

SEOUL, 12 JUN – Korea Utara mengkritik Donald Trump dalam pengecaman terhadap Amerika Syarikat (AS) hari ini, ulang tahun kedua sidang kemuncak di Singapura di mana presiden AS berjabat tangan dengan pemimpin Kim Jong Un.

Ia merupakan kenyataan terbaharu dari Pyongyang yang menyasarkan pada kerajaan Washington dan Seoul, dan keluar sehari selepas Utara mengugut akan mengganggu pilihan raya pada November jika AS masih melibatkan diri dalam hal ehwal antara Korea.

Baru-baru ini, Pyongyang telah mengkritik Selatan mengenai pembelot melancarkan risalah yang mengutuk Kim di Utara dan mengumumkan ia sedang memutuskan semua komunikasi rasmi dengan Seoul.

Kecaman hari ini mengandungi beberapa kritikan paling keras yang pernah dihantar oleh Pyongyang kepada Washington dalam beberapa bulan ini, dan menyurami masa depan proses rundingan nuklear yang lama terbuntu di antara kedua-dua pihak.

Dalam kritikan itu, menteri luar Korea Utara Ri Son Gwon menuduh Washington bersikap kepura-puraan dan berusaha mengubah rejim, berkata harapan 2018 telah ‘lenyap menjadi mimpi ngeri.’

“Tidak ada apa yang lebih hipokrit daripada janji kosong,” kata Ri dalam kenyataan, disiarkan oleh agensi berita KCNA. Ri berkata Pyongyang kini percaya tidak adanya harapan untuk pemulihan ‘hanya dengan mengekalkan hubungan peribadi di antara Pemimpin Tertinggi kami dan Presiden AS.’ – AFP