Monday, March 27, 2023
21.7 C
Brunei

-

Korea Utara mahu lebih kawalan ke atas pertanian

SEOUL, 2 MAC – Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un berikrar untuk mengukuhkan kawalan negeri ke atas pertanian dan mengambil beberapa langkah lain untuk meningkatkan pengeluaran bijirin, lapor media kerajaan hari ini. Tetapi pakar mengatakan ia tidak akan berkesan menangani kekurangan makanan yang semakin teruk.

Langkah Kim yang didedahkan semasa mesyuarat empat hari baru-baru ini sebahagian besarnya mengulangi dasar masa lalunya. Prospek untuk menyelesaikan masalah ketidakamanan makanannya dengan cepat masih samar, kerana Korea Utara menyekat operasi pasaran dan menumpukan banyak sumber yang terhad untuk program nuklearnya.

Walaupun pakar percaya situasi makanan adalah yang paling teruk di bawah pemerintahan Kim selama 11 tahun, mereka masih mengatakan mereka tidak melihat tanda-tanda kebuluran yang akan berlaku atau kematian besar-besaran.

Semasa mesyuarat Parti Pekerja yang memerintah yang berakhir kelmarin, Kim berkata kerajaannya melihat pembangunan pertanian sebagai perkara yang strategik, kepentingan dan matlamat pertanian harus diselesaikan tanpa gagal, menurut Agensi Berita Pusat Korea rasmi.

“Untuk mencapai objektif jangka panjang pembangunan luar bandar yang besar, adalah perlu untuk me-ngukuhkan bimbingan parti secara tegas ke atas sektor pertanian dan menambah baik kerja parti luar bandar,” jelas Kim.

Kim juga mengarahkan pegawai untuk mengatasi kecerobohan dalam panduan pertanian yang tidak dinyatakan dan menumpukan perhatian kepada peningkatan hasil ladang. Beliau berkata pihak berkuasa wilayah, bandar dan daerah mesti meningkatkan panduan mereka tentang pertanian. – AP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Menteri luar NZ luah kerisauan terhadap china

BEIJING, 26 MAC - Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta telah menyatakan kebimbangan kepada China mengenai sebarang peruntukan bantuan mematikan untuk menyokong Rusia dalam...
- Advertisment -