Tuesday, October 4, 2022
24.3 C
Brunei

Korea Utara rai kemerdekaan ke-73

-

SEOUL, 9 SEPT – Korea Utara hari ini meraikan sambutan kemerdekaan ke-73 dengan perarakan yang sederhana, tentera yang terlatih dalam perbarisan, pekerja kesihatan memakai topeng gas dan sut hazmat merah disaksikan oleh Kim Jong Un yang ceria dan agak kurus, memakai sut perniagaan berwarna krim.

Perarakan itu ternyata jauh berbeza daripada kelaziman pada masa lalu yang sering menunjukkan kekuatan tenteranya, tetapi kali ini kebimbangan mengenai pandemik menghantui orang awam dan negara itu.

Perarakan lewat semalam bertumpu ke atas pertubuhan separa tentera dan pasukan keselamatan awam yang melindungi ibu negara, Pyongyang, berbanding unit tentera yang mengendalikan senjata paling penting bagi gudang nuklear dan misil pemimpin Korea itu.

Pakar mengatakan acara yang sederhana itu mencerminkan cabaran teruk dihadapi Korea Utara ketika ekonominya yang runtuh, salah urus semakin terbeban disebabkan sekatan berterusan diketuai AS, penutupan sempadan berpanjangan kerana pandemik dan banjir yang mengakibatkan kekurangan makanan dalam masa beberapa tahun kebelakangan.

Saluran televisyen Korea Utara yang menyiarkan satu rakaman acara itu lewat hari ini menunjukkan penghibur dan berpuluh-puluh ribu penonton bersorak ketika Kim muncul tepat pada tengah malam.

Kim bagaimanapun tidak menyampaikan sebarang ucapan pada acara itu. – AP

Gambar serahan kerajaan Korea Utara menunjukkan Kim Jong Un yang lebih kurus, senyum ceria sambil berjalan bersama kanak-kanak semasa sambutan hari kemerdekaan ke-73 di Dataran Kim II Sung di Pyongyang, kelmarin. – AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

PBB: 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan

ISLAMABAD, 3 OKT – Agensi kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran kira-kira 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan serius dalam masa...
- Advertisment -