Korea Utara tuntut kapal kargo dipulangkan

SEOUL, Korea Selatan, 14 Mei – Korea Utara hari ini menggelar rampasan sebuah kapal kargo Korea Utara yang terbabit dalam eksport arang batu oleh AS sebagai satu “rompakan” dan menuntut kapal tersebut dipulangkan dengan serta-merta.

Agensi Berita Pusat Korea, atau KCNA, menyiarkan satu kenyataan oleh seorang jurucakap kementerian luar negara yang menuduh Amerika Syarikat mengkhianati semangat perjanjian sidang kemuncak pada Jun lalu di antara pemimpin Korea Utara Kim Jong Un dan Presiden Donald Trump.

Kim dan Trump bersetuju dengan satu kenyataan tidak jelas pada masa itu yang menyeru Semenanjung Korea menjadi negara yang bebas daripada nuklear dan peningkatan hubungan dua hala, namun mesyuarat kedua di antara pemimpin menemui kebuntuan pada Februari disebabkan permintaan yang tidak setimpal dengan pembatalan sekatan serta pelucutan senjata.

Rampasan kapal kargo, yang diumumkan pada minggu lalu, berlaku pada masa yang sensitif dalam hubungan AS-Korea Utara, dengan Korea Utara meneruskan ujian senjata yang nampaknya bertujuan memaksa Amerika Syarikat untuk membatalkan sekatan.

“Resolusi Majlis Keselamatan PBB yang dijadikan sebagai salah satu sebab untuk Amerika Syarikat merompak kapal perniagaan kami adalah bersamaan dengan pencabulan kedaulatan negara kami dan kami menolak mereka sepenuhnya,” menurut kenyataan KCNA.

“Amerika Syarikat harus menimbang dengan teliti kesan rompakan mereka ke atas situasi politik dan harus menghantar balik kapal kami tanpa teragak-agak.”

Sebelum Amerika Syarikat merampas kapal kargo berkenaan, kapal sepanjang 177 meter, bernama Wise Honest, telah pertama kali ditahan oleh Indonesia pada April 2018 ketika menghantar sejumlah besar arang batu. Ia dibawa ke Samoa Amerika pada Sabtu, di mana ia akan menjalani pemeriksaan. – AP

Kapal kargo Korea Utara, Wise Honest (tengah), ditunda ke Pelabuhan Pago Pago pada lewat pagi Sabtu, 11 Mei 2019, di Pago Pago, Samoa Amerika. Kapal Wise Honest dirampas oleh AS disebabkan ia disyaki digunakan untuk mencabul sekatan antarabangsa. Ia tiba pada Sabtu di ibu negeri wilayah Amerika ini. – AP