Tuesday, May 30, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  Korea Utara uji dron nuklear dasar laut

  SEOUL, 24 MAC – Korea Utara telah menguji dron serangan nuklear bawah air yang direka untuk melancarkan tsunami radioaktif yang akan memusnahkan kapal dan pelabuhan musuh, kata media kerajaan hari ini.

  Semasa latihan pada Selasa hingga kelmarin, tentera Korea Utara telah melancarkan dan menguji sistem senjata baharunya, yang misinya adalah untuk mencetuskan gelombang pemusnah berskala besar, kata agensi berita KCNA.

  “Dron serangan nuklear bawah air itu boleh digunakan di mana-mana pantai dan pelabuhan atau ditarik oleh kapal permukaan untuk operasi,” lapor KCNA.

  ‘Senjata rahsia’ itu dimasukkan ke dalam air di wilayah South Hamgyon pada Selasa, dan kelmarin ia meletupkan kepala peledak ujian, kata agensi itu.

  Setakat itu ia telah berlayar selama 59 jam dan 12 minit pada kedalaman 80 hingga 150 meter, lapor agensi itu.

  Suruhanjaya Tentera Pusat Parti Pekerja Korea Utara mengarahkan latihan untuk menyedarkan musuh tentang krisis nuklear sebenar dan mengesahkan kebolehpercayaan pasukan nuklear untuk pertahanan diri.

  Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un memimpin latihan itu dan berkata ia sepatutnya menjadi amaran bagi Amerika Syarikat dan Korea Selatan untuk ‘merealisasikan keupayaan pencegahan perang nuklear tanpa had Korea Utara yang diperkukuh pada kelajuan yang lebih pantas’. DPRK ialah akronim untuk nama rasmi Korea Utara.

  “Beliau menyatakan hasratnya untuk membuat imperialisme AS dan rejim boneka Korea Selatan jatuh ke dalam keputusasaan untuk pilihan mereka melalui demonstrasi
  berprofil tinggi mengenai pencegahan perang yang kuat,” lapor KCNA. – AFP

  Skrin TV menunjukkan imej terbaharu yang dikeluarkan oleh Agensi Berita Pusat Korea rasmi Pyongyang semasa program berita di Stesen Kereta Api Seoul di Seoul, Korea Selatan. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Korea Utara akan lancar satelit pengintip tentera

  SEOUL, 30 MEI - Korea Utara berkata pada hari ini ia akan melancarkan satelit pengintip tentera pertamanya pada Jun dan menyifatkan peninjauan berasaskan angkasa...
  - Advertisment -