Monday, April 15, 2024
27.9 C
Brunei

  -

  Korea Utara uji dron serangan nuklear dalam air sebagai respons

  PYONGYANG, 19 JAN – Korea Utara berkata pada hari ini ia telah menguji dron serangan nuklear dalam air sebagai tindak balas kepada latihan tentera laut gabungan antara Korea Selatan dan Amerika Syarikat dan Jepun minggu ini, ketika ia terus menyalahkan pesaingnya untuk meningkatkan ketegangan di rantau itu.

  Ujian dron yang didakwa berlaku beberapa hari selepas pemimpin Korea Utara, Kim Jong-un mengisytiharkan akan membatalkan matlamat lama negaranya untuk penyatuan secara aman dengan Korea Selatan dan bahawa negaranya akan menulis semula perlembagaannya untuk mentakrifkan Korea Selatan sebagai musuh asing yang paling bermusuhan.

  Ketegangan di Semenanjung Korea telah meningkat ke tahap tertinggi dalam beberapa tahun, dengan Kim mempercepatkan aktiviti ujian senjatanya dan mengancam konflik nuklear. Amerika Syarikat (AS) dan sekutu Asianya telah bertindak balas dengan mengukuhkan latihan ketenteraan gabungan mereka, yang Kim panggil latihan untuk pencerobohan.

  Dron serangan nuklear Korea Utara yang didakwa, yang pertama kali diuji Utara tahun lalu, adalah antara rangkaian luas sistem senjata yang ditunjukkan dalam beberapa tahun kebelakangan ini ketika Kim mengembangkan senjatanya yang berkeupayaan nuklear. Tentera Korea Selatan telah menegaskan Korea Utara telah membesar-besarkan keupayaan dron itu, yang kononnya direka untuk melakukan serangan ke atas kapal dan pelabuhan musuh.

  Tentera Utara berkata ia menjalankan ujian di perairan timur negara itu sebagai tindak balas kepada latihan tentera laut bersama AS, Korea Selatan dan Jepun, yang berakhir hari Rabu di perairan selatan pulau Jeju.

  “Postur balas tentera berasaskan nuklear dalam air kami sedang dibulatkan lagi dan pelbagai tindakan responsif maritim dan bawah air akan terus menghalang gerakan tentera bermusuhan tentera laut AS dan sekutunya,” kata Kementerian Pertahanan Korea Utara dalam satu kenyataan.

  “Kami mengecam sekeras-kerasnya AS dan pengikutnya atas tindakan melulu mereka yang mengancam keselamatan DPRK secara serius sejak awal tahun ini dan memberi amaran keras kepada mereka tentang akibat malapetaka yang akan ditanggung oleh mereka,” katanya, menggunakan huruf awal nama rasmi Korea Utara, Republik Rakyat Demokratik Korea.

  Utara dalam beberapa bulan kebelakangan ini juga telah menguji pelbagai sistem peluru berpandu yang direka untuk menyasarkan AS dan sekutu Asianya, dan mengumumkan doktrin nuklear yang semakin meningkat yang memberi kuasa kepada tentera untuk mendahului serangan nuklear jika kepimpinan di Pyongyang berada di bawah ancaman. – AP

  Kim Jong Un berucap di Perhimpunan Rakyat Tertinggi di Pyongyang, Korea Utara pada 15 Januari 2024. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Polis Australia siasat mengapa lelaki yang menikam 6 orang hingga mati...

  MELBOURNE, 15 APRIL - Polis Australia sedang meneliti mengapa penyerang tunggal yang menikam enam orang hingga mati di pusat membeli-belah Sydney yang sibuk dan...