Koronavirus di HK kini menular ‘tidak terkawal’

HONG KONG, 19 JULAI – Koronavirus maut menular tanpa dapat dikawal di Hong Kong dengan merekodkan 100 kes baharu, kata pemimpin hab kewangan hari ini ketika beliau memperketatkan langkah penjarakan sosial bagi menangani pertambahan mendadak dalam jangkitan.

Hab kewangan menjadi tempat pertama yang dilanda virus itu ketika ia mula muncul dari tengah China.

Namun bandar itu menunjukkan kejayaan hebat dalam menangani penyakit itu, semua tetapi menamatkan jangkitan tempatan pada lewat Jun.

Bagaimanapun, dalam dua minggu ini, jangkitan telah memuncak sekali lagi dan doktor-doktor bimbang letusan baharu itu kini merebak tanpa dapat dikesan di wilayah dengan penduduk 7.5 juta.

Hari ini, ketua eksekutif Carrie Lam berkata lebih 500 jangkitan telah disahkan pada dua minggu berturut-turut, hampir satu pertiga sejak wabak bermula.

Hari ini, 108 jangkitan baharu telah direkodkan oleh pihak berkuasa kesihatan, jumlah harian tinggi bagi hab kewangan, membawa jumlahnya keseluruhan kepada 1,886 kes.

“Saya rasa situasinya sangat kritikal dan tidak ada tanda situasi itu dapat dikawal,” kata Lam kepada wartawan.

Hari ini juga, Lam mengumumkan peraturan baharu termasuk rancangan untuk menjadikannya kemestian untuk memakai mask dalam mana-mana tempat awam – dan arahan baharu bagi perkhidmatan awam kurang penting untuk bekerja dari rumah. – AFP