Wednesday, October 4, 2023
32.7 C
Brunei

  -

  Kostyuk, Sabalenka mula era baharu di Terbuka Perancis

  PARIS, 28 MEI – Pertembungan berpotensi meledak antara pemain Ukraine, Marta Kostyuk dan Aryna Sabalenka dari Belarus memulakan era baharu di Terbuka Perancis hari ini di mana buat pertama kali sejak 2004 Rafael Nadal tidak akan menjulang tanah liat merah yang terkenal itu.

  Nadal yang cedera, juara 14 kali, tidak bermain dalam kejohanan edisi 2023 di mana dia hanya tewas tiga daripada 115 perlawanan.

  Dengan ketiadaannya, Novak Djokovic, pemenang dua kali, dan orang yang bertanggungjawab ke atas dua daripada tiga kekalahan Nadal di Paris, akan berusaha untuk mengatasi pemain Sepanyol itu dengan rekod kejohanan utama ke-23.

  Bagaimanapun, jalan menuju prospek yang menggembirakan itu, yang menghadapi ancaman serius daripada pemain seperti Carlos Alcaraz dan Daniil Medvedev, tidak bermula hari ini.

  Sebaliknya, kesan sukan daripada pencerobohan Rusia ke atas Ukraine menjadi sorotan utama pada hari pembukaan.

  Pemain nombor dua dunia dan juara Terbuka Australia Sabalenka dari Belarus akan menentang Kostyuk dari Ukraine terlebih dahulu di gelanggang pertunjukan Philippe Chatrier.

  Kostyuk dilihat enggan berjabat tangan dengan lawannya, Sabalenka dari Belarus dan bekas pemain nombor satu dunia, Victoria Azarenka di Terbuka Amerika Syarikat (AS) tahun lalu.

  Kostyuk berada di ranking ke-39, yang merupakan pengkritik keras terhadap keputusan membenarkan pemain Rusia dan Belarus untuk terus bersaing dalam jelajah sejak pencerobohan negaranya, dijangka mengulangi tindakan mengabaikan untuk berjabat tangan selepas akhir hari ini. – AFP

  Aksi Aryna Sabalenka semasa perlawanan di kejohanan tenis Terbuka Madrid, Sepanyol, 25 Mei. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di Taiwan

  TAIPEI, 4 OKT - Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di beberapa bahagian di Taiwan pada hari ini ketika pulau itu bersiap sedia menghadapi angin...