Kotak hitam pesawat terhempas ditemui

WUZHOU, CHINA, 23 MAC – Sebuah kotak hitam daripada kapal terbang China Eastern terhempas telah ditemui hari ini ketika penyiasat cuba menentukan apa yang menyebabkan jet yang membawa 132 penumpang itu jatuh menjunam ke lereng gunung di selatan China.

Punca nahas telah membingungkan pihak berkuasa penerbangan yang telah mencari petunjuk di kawasan gunung, gagal menemui mangsa dalam nahas kapal terbang dipercayai paling teruk dalam hampir 30 tahun.

Perakam penerbangan ditemui daripada penerbangan China Eastern MU5735 hari ini, beritahu Liu Lusong, jurucakap pihak berkuasa penerbangan China, kepada wartawan.

Media berkata ia mengalami kerosakan teruk.

Jet itu, pesawat Boeing 737-800, dilengkapi dengan dua perakam penerbangan; satu dalam data penerbangan penjejak kabin penumpang belakang dan satu lagi perakam suara kokpit.

“Buat masa sekarang, masih tidak jelas sama ada ia merupakan perakam data atau perakam suara kokpit yang telah ditemui,” kata Mao Yanfeng, pegawai di Pentadbiran Penerbangan Awam China (CAAC), menurut media negeri.

Pegawai mengelak daripada mengumumkan kesemua penumpang terkorban meskipun bangkai besi dan barang kepunyaan penumpang ditemui oleh pasukan mencari di lereng gunung. Televisyen negeri menunjukkan anggota menyelamat menemui peti warna jingga dan meletakkannya dalam beg plastik.

Petang hari ini, wartawan AFP melihat sekumpulan orang dipimpin pegawai berkerumun di bawah payung dalam hujan di tapak nahas.

Kerja-kerja menyelamat masih diteruskan di zon nahas seluas 45,200 meter persegi, kata pegawai pada sidang media hari ini. – AFP

Gambar serahan Agensi Berita Xinhua menunjukkan pekerja menyelamat mencari kotak hitam di tapak nahas di daerah Tiangxian, barat daya Guangxi pada 22 Mac 2022. – AFP