Kotak sabun dari kayu ringkas dan unik

Oleh Amri HTZ

Dengan situasi negara yang masih berdepan dengan penularan wabak COVID-19, langkah pengawalan bagi mengekang penyebaran dalam kalangan komuniti menegaskan masyarakat untuk teranah di rumah dan hanya keluar ketika perlu.

Selain teranah di rumah untuk mengelakkan diri daripada risiko dijangkiti, kebersihan diri juga perlu diambil perhatian dengan kerap mencuci tangan menggunakan sabun atau pensanitasi.

Dengan kekerapan penggunaan alat kebersihan, perlu dipastikan ia mempunyai tempat yang bersesuaian untuk diletakkan terutamanya sabun berbentuk buku. Bagi mereka tempat khususnya yang cukup mudah, ikuti projek pembuatannya menggunakan peralatan yang bersesuaian.

Sedia barangan penting

Bagi mereka kotak untuk menempatkan sabun ini, terlebih dahulu awda perlu menyediakan barangan seperti kepingan papan, alat vise atau pengepit kayu, mesin router atau pahat kayu, pita perekat, mesin pemotong kayu atau gergaji, kertas pasir, pen penanda, pita pengukur, gerudi, cetakan ukiran pilihan, mesin ukiran, vernier caliper, gam kayu dan wood finish pilihan.

Langkah pembuatan yang cukup mudah

Sebagai langkah pertama pembuatan, kepingan kayu yang disediakan perlu dipotong terlebih dahulu menggunakan mesin pemotong kayu dengan ukuran 6” x 4” x 2 1/4” sekeping dan 6” x 4” x 1” sekeping yang akan dijadikan sebagai badan utama kotak dan penutup. Tetapkan ketinggian bilah pemotong dan jarak daripada rip fence menggunakan vernier caliper bagi mendapatkan ukuran yang diperlukan. Selain vernier caliper, merujuk kepada pengukur jarak bilah pemotong dan rip fence pada permukaan mesin pemotong juga memadai tetapi ia perlu dipastikan mempunyai ukuran yang tepat (sebahagian mesin tidak tepat).

Setelah ruangan dalam kayu dibentuk, ia perlu dicantumkan sementara bagi memastikannya selaras. Jika terdapat kekurangan pada bahagian luaran, ratakan permukaan tersebut menggunakan kertas pasir.
Salah satu cara untuk mereka ruangan untuk menempatkan sabun dengan menetapkan bahagian hujung kayu menggunakan pengepit.
Proses menebuk lubang untuk penyaliran air agar kotak sabun mampu bertahan lama.
Permukaan penutup kotak yang telah dilekatkan dengan ukiran yang diperlukan.
Bentuk yang telah diukir juga boleh diwarnakan sesuai dengan minat masing-masing.

Bagi awda yang tidak mempunyai kayu dengan ketebalan sedemikian, misalnya menggunakan kayu yang diguna semula, masalah ini boleh diselesaikan dengan cara mencantumkan kepingan kayu menjadi satu menggunakan gam kayu. Sebelum mencantumkannya, pastikan permukaan cantuman benar-benar rata agar ia cukup kukuh dan tidak mudah tertanggal. Permukaan yang telah diratakan menggunakan ketam kayu bolehlah di-sapukan dengan gam kayu dan ditetapkan sementara menggunakan pengepit kayu selama 24 jam. Setalah itu, baharulah proses pemotongan dilakukan.

Kepingan kayu yang telah dipotongkan berukuran 6” x 4” x 2 1/4” kemudiannya akan direka bahagian tengahnya dengan ruangan untuk menempatkan sabun. Sebelum merekanya, tandakan kawasan di mana ruangan tersebut akan direka menggunakan pensel sebagai panduan untuk mendapatkan ukuran yang tepat. Lakar garisan pada jarak ½” dari kesemua bahagian hujung kayu yang akhirnya akan membentuk segi empat berukuran 3” x 5”.

Setelah menandakan ukuran tersebut, langkah mereka ruangan bolehlah dimulakan menggunakan mesin router bagi mempercepatkan proses. Sebelum itu, tetapkan kedudukan kayu tersebut pada permukaan yang seimbang dengan mengepitnya menggunakan alat vise atau alat pengepit bersesuaian.

Bagi mereka yang tidak mempunyai alatan yang disebutkan, mereka ruangan untuk menempatkan sabun agak bahaya dilakukan menggunakan mesin router memandangkan putaran mesin yang cukup laju akan menyebabkan objek rekaan bergerak atau menjadikannya tersangkut sekali gus terpelanting.

Terdapat dua cara untuk melakukannya iaitu dengan merekanya sebelum kayu dipotong menjadi ukuran kecil iaitu ketika ia masih dalam ukuran panjang, kayu tersebut perlulah ditetapkan pada permukaan seimbang menggunakan pengepit kayu atau skru. Cara kedua ialah hanya dengan menggunakan pahat kayu. Langkah seperti ini merupakan langkah yang cukup selamat ketika awda mereka ruangan tersebut namun memakan tenaga dan masa yang agak lama.

Ketika mereka ruangan untuk menempatkan mesin router, tetapkan kedalaman mesin sedikit demi sedikit untuk mendapatkan ukuran keseluruhan 1 ½”. Ini bagi memastikan mesin sentiasa dalam kawalan di mana jika kedalaman yang ditetapkan melalui mesin terlalu berlebihan, ia juga akan menyebabkan mesin mudah hilang kawalan selain menyebabkan mata mesin mudah rosak disebabkan terlalu panas.

Bagi memastikan penutup yang ditempatkan di atas badan utama kotak sentiasa berada pada kedudukannya, ia memerlukan awda untuk mereka kayu panduan pada permukaan atas struktur kotak. Untuk itu tetapkan mesin router dengan kedalaman 1/8” dan tinggalkan permukaan dengan lebar 1/8” dari sisi ruangan yang telah dilorek sebelumnya. Sesuai dengan rekaan itu, permukaan bawah kayu penutup kotak juga perlu diukir dengan alur berukuran sama.

Memandangkan sabun yang digunakan nanti setentunya dalam keadaan basah ketika diletakkan semula, ruangan tersebut perlulah mempunyai penyaliran yang sempurna agar tidak terdapat kelembapan pada sabun selain boleh menyebabkan rekaan tidak bertahan lama. Caranya cukup mudah dengan hanya perlu menebuk beberapa lubang pada ruangan menempatkan sabun.

Sebelum beralih ke langkah seterusnya, kedua-dua bahagian tersebut perlu dicantumkan sementara bagi memastikan kedudukannya cukup tepat. Selain itu, keselarasan bahagian luaran kotak juga perlu diambil perhatian dan jika terdapatnya kekurangan, permukaan tersebut perlulah dibaiki menggunakan peralatan bersesuaian.

Langkah seterusnya ialah mengukir permukaan atas penutup dengan bentuk pilihan. Bagi memudahkan proses melakarnya, cetak gambaran pada permukaan kertas dan lekatkan pada permukaan kayu. ini diikuti dengan mengukirnya menggunakan mesin pengukir atau secara manual mengikut kemahiran masing-masing. Membiarkan permukaan kayu tanpa diukir juga tidak akan menjejaskan rekaan namun kerana alur yang terdapat pada permukaan kayu sudah mampu ‘menyerikan’ rekaan.

Selesai mengukirnya, bersihkan keseluruhan permukaan kayu menggunakan kertas pasir terutama di mana kertas dilekatkan. Setelah itu, permukaan tersebut bolehlah disapukan dengan wood finish bersesuaian. Memandangkan ia akan sentiasa berdepan dengan kelembapan, pilih wood finish yang kalis air namun mempunyai warna yang cukup sesuai dengan minat sendiri. Selamat mencuba!