Tuesday, May 28, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  KPD Lahad Datu antara disiasat dalam kes kematian anaknya

  PAPAR, 21 APRIL – Polis masih menjalankan siasatan lanjut berhubung kes kematian anak perempuan Ketua Polis Daerah (KPD) Lahad Datu berusia 14 tahun dipercayai tertembak diri sendiri secara tidak sengaja menggunakan pistol milik bapanya di rumah mereka, Selasa lalu.

  Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Jauteh Dikun berkata siasatan lanjut itu juga turut melibatkan Ketua Polis Daerah tersebut.

  “Siasatan ke atasnya dijalankan sebab dia yang memiliki pistol berkenaan,” katanya ketika ditemui pemberita selepas menghadiri Majlis Sambutan Aidilfitri Ahli Parlimen Papar, Datuk Armizan Mohd Ali dan Ahli  Dewan Undangan Negeri (ADUN)  Kawang, Datuk Ghulam Haidar Khan Bahadar, di sini hari ini.

  Jauteh berkata siasatan juga masih belum dapat membuat sebarang kesimpulan sama ada kes tersebut ada kaitan dengan kecuaian atau sebaliknya.

  “Itu yang kita belum dapat buat keputusan. Belum kita dapat keputusan muktamad selagi belum ada laporan penuh hasil siasatan,” katanya.

  Beliau berkata pihaknya juga belum ada keputusan sama ada Ketua Polis Daerah berkenaan digantung tugas kerana siasatan masih diteruskan.

  Mangsa diremui dalam keadaan berlumuran darah dalam bilik di rumahnya di Taman Tabanak, Lahad Datu pada 16 April adalah disebabkan tembakan di bahagian dada kanan.

  Timbalan Pesuruhjaya Polis Sabah DCP Datuk Shahurinain Jais berkata hasil siasatan mendapati hanya satu das tembakan dilepaskan dalam kejadian itu dan hasil bedah siasat di Hospital Lahad Datu merumuskan tembakan berkenaan terkena pada bahagian dada kanan mangsa. – Bernama

  Datuk Jauteh Dikun ketika sidang media sempena sambutan Peringatan Hari Polis ke-217 di Ibu Pejabat Polis Kepayan. – Bernama
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Burung tropika dikesan di tasik tanah lembap utara China

  HOHOT, 27 MEI – Flamingo besar, yang biasanya ditemui di kawasan tropika dan subtropika, baru-baru ini dikesan buat pertama kali di Tasik Ulan Suhai...