Wednesday, April 17, 2024
31 C
Brunei

  -

  Kraf tangan ukiran kulit kerang tetap bertahan

  FUJIAN – Kulit kerang telah membina hubungan yang kukuh dengan manusia sejak zaman dahulu daripada bukti ukiran zaman manusia gua memakai kerang dalam gambar-gambar yang ditemui.

  Pada zaman Dinasti Qin (221-206 SM) dan Han (206 SM-220 M), kerang-kerangan diukir dengan corak sederhana burung dan binatang atau dimasukkan sebagai hiasan pada pelbagai objek, seperti bejana tembaga, cermin, skrin, meja dan kerusi.

  Hari ini, di wilayah Fujian, Timur China, sekumpulan seniman komited untuk mempertahankan dan meneruskan seni kuno pengukiran kerang.

  Jiang Xinzhong, seorang pengukir kerang terkenal, telah meneruskan teknik tradisional dan membuat kerang menjadi karya seni yang bernilai tinggi dengan cita rasa moden.

  Pada Disember lalu, Jiang dan dua muridnya bekerja keras untuk menghasilkan sebuah karya seni pemandangan Taiwan dengan mengubah bentuk dan saiz kerang-kerangan yang berbeza-beza.

  Jiang Xinzhong (kanan) dan perantisnya, Zhou Ming semasa mengusahakan pengukiran kerang rumit, menampilkan sebuah pasu, bunga dan karakter Cina Fu (tuah) di muzium seni di Pingtan, wilayah Fujian. – ANN/China Daily
  Pengukir menjadikan kulit kerang sebagai kerja-kerja seni yang menggabungkan pelbagai elemen seperti burung, bungan dan arnab. – ANN/China Daily

  Proses pembuatan karya ini memakan masa tiga hari dan dilakukan di sebuah bengkel di daerah Pingtan, Fujian.

  Selama lebih enam dekad, lelaki berusia lebih 70 tahun itu telah terlibat dalam seni pengukiran kerang setempat yang memiliki sejarah yang mendalam daripada ribuan tahun yang lalu.

  Ahli arkeologi juga pernah menjumpai aksesori kerang di tapak Neolitik Keqiutou di Pingtan, Fujian pada tahun 1980an.

  Kecantikan pengukiran kerang adalah hasil dari keindahan alam, kerana Pingtan dikelilingi oleh laut dan menikmati iklim tropika yang sejuk, yang kedua-duanya telah memberikan kawasan ini sumber yang kaya dengan kerang, kerang merah dan kerang dengan bentuk dan warna yang berbeza.

  Sejak 1950an, para pekerja seni setempat telah mengubah hadiah alam ini menjadi lukisan ukiran kerang dengan teknik relif dan berbagai-bagai pertukangan tangan yang praktikal, setelah mengintegrasikan teknik dari pengukiran jed dan kayu, pintalan mutiara, serta lukisan Cina tradisional.

  Ini membuka halaman baharu dalam sejarah pengukiran kerang.

  Terkenal dengan ciri-ciri tiga dimensi, halus dan praktikal, ukiran perhiasan kerang Pingtan telah berkembang menjadi lebih dari 200 variasi dalam lima kategori, seperti lukisan kerang bertompok, pahatan bulat 3D, barangan lackuer dengan kerang yang dicantumkan dan tempat bunga pahatan kerang.

  Jiang jatuh cinta dengan kraf ukiran tradisional pada tahun 1955 pada usia 12 tahun, ketika guru seninya, Lin Guoqin memimpin kelas untuk mengumpulkan kerang di pantai dan meminta siswa untuk membersihkan, mengoles dan menempelkannya menjadi karya seni halus.

  Terutama, sebuah karya seni yang menampilkan unsur-unsur Taiwan dan diperbuat menggunakan ribuan kerang memperoleh pujian daripada pemimpin pusat.

  Empat tahun kemudian, Jiang berjaya menubuhkan kilang pertama ukiran kerang yang dimiliki oleh kerajaan, di mana dia memulakan kerjaya sebagai pelatih dan naik pangkat menjadi ketua teknikal dan naib pengarah kilang selama 40 tahun. “Pengukiran kerang berbeza dengan pemahatan jed, gading atau batu, dan mempunyai kaedah pembuatan yang unik,” kata Jiang.

  Pengukiran kerang kerap memerlukan tenaga kerja manual yang intensif. Sebuah lukisan kerang yang beratnya mencecah puluhan kilogram boleh menggunakan satu atau dua tan bahan mentah dan memerlukan dua atau tiga bulan pengukiran yang rapi.

  Orang baharu perlu menghabiskan beberapa bulan untuk mengenali pelbagai jenis kerang laut dan bagaimana memilihnya.

  “Kebanyakan masa, kerang dengan permukaan halus, warna cerah dan bentuk tertentu dipilih,” jelas Jiang.

  Selepas itu ia dicelup dalam larutan kimia untuk menghilangkan bau dan kotoran, sebelum dibersihkan dan dikeringkan. Kemudian, rekaan dibuat pada kertas, yang termasuk rancangan keseluruhan dan corak kertas yang ditempelkan pada kerang sebagai rujukan untuk pemprosesan.

  “Seseorang perlu mengambil kira setiap bentuk dan kilauan kerang sebelum penggabungan, mengoles dan pengukiran,” kata Jiang.

  “Artis setempat telah mengubah kerang bercapuk kulitnya menjadi batang pohon yang hidup dan menjadi bun rambut.

  “Penggabungan dan pengukiran berulang dibuat untuk memberikan kesan seni yang berbeza,” katanya.

  Pada tahun 2021, untuk meraikan ulang tahun ke-100 Parti Komunis China, Jiang membentuk kekapis merah menjadi model yang meniru rangka utama perahu merah di Tasik Nanhu di Jiaxing, wilayah Zhejiang, di mana Kongres Nasional Pertama Parti Komunis China disimpulkan.

  Kerang gelap abu-abu digunakan membuat bangunan di tebing tasik, di mana pokok dan rumput dibuat dari kerang dengan sedikit warna hijau.

  Disebabkan beberapa bahagian kerang adalah rapuh dan sukar dibentuk, setiap langkah adalah penting dan memerlukan banyak latihan, kata Jiang.

  Perniagaan ukiran kerang Pingtan terkenal sehingga ke luar negara pada tahun 1970 dan 1980, dengan produk-produk berkaitan dijual di lebih 40 negara dan wilayah.

  Namun, reformasi ekonomi pasaran dan penstrukturan semula perniagaan pada awal tahun 1990 memberikan kesan kepada kilang ukiran kerang Pingtan, yang akhirnya ditutup pada tahun 1999.

  Walau bagaimanapun, Jiang enggan mengalah dan telah menghabiskan masa lapangnya untuk berlatih dan menajamkan kemahirannya. – ANN/China Daily

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Pemimpin China, Jerman bincang krisis Ukraine

  BEIJING, 17 APRIL - Presiden China, Xi Jinping bertemu dengan Canselor Jerman, Olaf Scholz di Wisma Tetamu Diaoyutai Beijing, kelmarin. Pemimpin kedua-dua negara bertukar-tukar pandangan...