Kreatif ubah suai Hot Wheels Jadi lebih unik, menarik

Oleh Yusrin Junaidi

Gambar oleh Muiz Matdani

Sesetengah orang menganggap mengumpul model kereta mainan miniatur merupakan hobi kanak-kanak, namun tidak lagi sekarang, kerana ia sudah menjadi trend yang popular dalam kalangan dewasa di negara ini.

Kegilaan mengumpul kereta mainan jenama Hot Wheels atau kereta berskala 1:64 atau lebih dikenali sebagai kereta 3 inci telah memberi ilham kepada peminat tegar di negara ini untuk mengubahsuai koleksi itu supaya kelihatan lebih unik dan menarik hingga mampu dijual semula sekali gus menjana pendapatan.

Hasil kerja tangan anak-anak tempatan ini bukan setakat menjadi pilihan pengumpul koleksi tempatan, malah menerima tempahan daripada peminat dari luar negara.

Salah seorang pengumpul kereta Hot Wheels, Jazli Johan, ketika ditemui penulis berkata segala-galanya bermula dari hobi beliau mengumpul model kereta kecil sejak dari dulu lagi. Beliau mula berjinak-jinak dengan kerja pengubahsuaiannya pada tahun 2019.

Beliau pernah menjuarai pertandingan pertamanya di luar negara. Semenjak itu, beliau mengakui bahawa hobi mengumpul model kereta boleh dimajukan dan menjana pendapatan, terus mengorak langkah dengan mempromosi dan mengembangkan hobi berkenaan bersama rakan-rakan yang lain.

Hasil kerja Jazli Johan yang tampak unik dan menarik serta penuh ketelitian.
Model kereta Hot Wheels dari Negara Brunei Darussalam.

Jazli (tengah) bersama rakan asyik mengubahsuai kereta mini Hot Wheels semasa pameran komuniti mereka baru-baru ini.

Hobi

“Kebiasaannya seseorang yang mempunyai hobi ini, gemar mengumpul model baharu serta menyimpan koleksi yang berbeza daripada orang lain. Kebanyakannya tidak berkira mengenai harga yang perlu dibayar demi memiliki koleksi seumpama itu.

“Ini berdasarkan pengalaman sendiri. Hasrat memiliki model yang unik dan berbeza disebabkan taksub mengumpul kereta mainan Hot Wheels ini mendorong saya mengubah suai koleksi yang sedia ada.

“Mengubahsuai model asal kepada reka bentuk baharu mengikut cita rasa sendiri, memberi kepuasan kepada saya kerana hasilnya lebih unik serta berbeza dengan model standard dalam pasaran,” katanya ketika ditemu bual penulis.

Walaupun mengambil masa yang lama, kadang-kadang selama sebulan atau lebih untuk mengubahsuai sesebuah model kereta mainan kepada reka bentuk yang lebih eksklusif, namun ia tidak menjadi penghalang kepadanya untuk berkreativiti hingga mampu membuka satu komuniti yang mempunyai hobi yang sama. Ia bagaikan satu bengkel yang merancakkan lagi perniagaannya.

Beliau mengakui, bukan mudah menjadi seorang pengubahsuai dan pembuat tempahan khas kerana perlu memikirkan idea kreatif menghasilkan reka bentuk yang menarik perhatian semua pihak khususnya pengumpul koleksi.

“Ada kalanya sukar untuk mencari idea sehingga saya kerap termenung dan bergantung kepada emosi. Apabila mood baik, idea akan datang bagaikan air, maka cepatlah saya menyiapkan produk,” katanya.

Beliau juga berkongsi bahawa proses mengetuk, menebuk dan membuang warna asal model kenderaan itu semuanya dilakukan sendiri.

Kerja mengubahsuai dan menghias kereta mainan ini mengambil masa agak lama dan dalam sehari, beliau hanya mampu menyiapkan beberapa kerja seperti membuat enjin, stiker dan figura untuk menambah lagi keunikan kereta yang akan dipamerkan.

Menurut Awang Jazli, kebanyakan kereta-kereta daripada komuniti pengubahsuai ini tampak unik berbanding kereta asal. Harga kereta juga agak mahal bergantung pada keistimewaan kereta berkenaan, misalnya kereta mainan yang direka bentuk sama seperti kereta sebenar milik seseorang.

Kadang-kadang koleksi kereta mereka terdiri daripada kereta yang pernah dimiliki oleh ayah mereka, seperti Nissan Skyline model tahun 90an.

Kereta berkenaan telah diubahsuai sama se-perti kereta asal dan seterusnya kereta tersebut dibungkus siap untuk tawaran harga yang berpatutan bagi merek yang berminat.

Nilai kereta mainan

Sesetengah kereta yang sudah diubahsuai memang sangat bernilai, ini kerana ia memiliki keistimewaan tersendiri dan tidak dijual di tempat atau negara lain.

Mainan kereta berskala 1:64 ini boleh mencecah harga $500 di pasaran Brunei terutama bagi Hot Wheels edisi khas atau yang sudah diubahsuai dan mempunyai permintaan tinggi daripada peminat tegar di sini.

Menyentuh pengubahsuaian kereta berkenaan, nilai asal kereta tidak akan terjejas. Jika mendapat sambutan disebabkan keunikannya,maka harga memang berbeza.

Ciptaan figura dan pengubahsuaian

Proses ubah suai biasanya membabitkan pemotongan bahagian bonet depan untuk meletak enjin serta mengubah warna cat asli kepada warna pilihan yang nampak lebih ceria menggunakan teknik monokrom, semburan dan air brush.

Untuk menampilkan kelainan, mereka juga menambah komponen kecil daripada bahan terpakai dan mudah didapati seperti kapasitor, diod pemancar cahaya (LED), mikrocip, perintang, dawai, penapis kopi, jarum peniti, skru, kad sim dan penutup pen sebagai aksesori tambahan.

“Ada sesetengah rekaan memerlukan idea lebih kreatif contohnya penggunaan tepung gandum bagi melebarkan saiz rangka kereta serta garam dan lada hitam untuk memberikan kesan karat,” kata Jazli.

Memandangkan minat mengubah suai kereta semakin berkembang, ahli-ahli komuniti Hobby64 telah mengorak langkah untuk mencipta sendiri figura dan aksesori yang lain seperti figura orang, enjin, rim sport, stiker, kotak koleksi lutsinar dan banyak lagi.

Bahkan pembuatan model-model kecil juga telah mendapat sambutan yang sangat menggalakkan daripada para peminat dari dalam dan luar negara.

Menyentuh mengenai figura orang untuk kereta skala 1:64 ini, figura berkenaan memiliki trademark tersendiri, di mana figura untuk Negara Brunei Darussalam berwarna kuning, begitu juga dengan figura dari negara lain mempunyai warna mereka tersendiri.

Bukan itu sahaja, salah satu komuniti di bawah Rack Wars juga mencipta kotak-kotak menyimpan kereta skala 1:64 yang unik.

Kotak-kotak berkenaan dicipta menggunakan papan lutsinar mengikut cita rasa pelanggan yang mahukan kelainan.

Diorama

Mengubah suai kereta Hot Wheels ini bukan sahaja tertumpu kepada kereta itu sahaja, bahkan peminat kereta kecil ini juga menumpukan kepada pembuatan diorama untuk menyesuaikan dengan cita rasa pelanggan yang inginkan suasana sinematik.

Namun, menurut Jazli penggunaan bahan ini memerlukan teknik yang betul bagi dapatkan bentuk yang sempurna.

“Bila dapat idea, saya akan terus buat, selain dua bahan ini saya juga gunakan bahan lain yang sesuai seperti plastik, penyedut minuman atau barangan buangan lain yang bersesuaian.”

Menurut Jazli lagi, sesetengah ahli menggunakan bahan terpakai, dan ada juga membeli secara dalam talian, ikut kesesuaian masing-masing. Asalkan sesuai sudah memadai. Kreativiti itu penting dan jika barang mahal sekalipun tidak pandai menyesuaikannya juga tidak akan menjadi, tambahnya.

Kreativiti seorang lagi pengumpul Hot Wheels, Hasrat bukan sekadar menghasilkan barangan yang besar tetapi dia turut menghasilkan barangan yang kecil seperti topi keledar dan plastik air bersaiz sebesar kepala mancis.

Selain menghasilkan model binaan khas kereta, Hasrat turut menghasilkan model ‘diorama’ yang menampilkan suasana seperti bengkel, bawah pokok, pantai, rumah-rumah lama dan banyak lagi.

Katanya, penghasilan diorama adalah lebih sukar kerana perlu menampilkan banyak elemen tambahan seperti pokok, pondok, rumput, tanah, sampah-sarap, daun-daun serta bekas minuman.

Diorama dari Negara Brunei Darussalam juga pernah memenangi beberapa pertandingan di negara-negara jiran, katanya semasa mengakhiri temu bual dengan penulis.