Kualiti air kurang akibat cuaca tidak menentu

BANDAR SERI BEGAWAN, 22 JAN – Jabatan Kerja Raya (JKR), Kementerian Pembangunan memaklumkan bahawa penghasilan air bersih di Loji Rawatan Air Bukit Barun pada masa ini berkurangan disebabkan kualiti air mentah yang kurang memuaskan akibat cuaca yang tidak menentu dan hujan lebat berterusan yang melanda kawasan tadahan air mentah sungai.

Oleh yang demikian, paras air di tangki utama Kiarong buat sementara ini di tahap yang rendah dan menjejaskan pembahagian tangki-tangki yang lain terutamanya tangki Subok yang terletak pada penghujung sistem pembahagian.

JKR menjelaskan perkara berkenaan dalam kenyataan yang dikeluarkan, hari ini, berikutan gangguan bekalan air yang sedang dialami oleh penduduk Kampung Subok dan sekitarnya.
Kenyataan turut menyatakan bahawa gangguan bekalan air berkenaan adalah sementara dan bekalan air akhirnya akan kembali seperti biasa. Walau bagaimanapun, ia memerlukan masa untuk stabil sepenuhnya, terutamanya pada kawasan tinggi.

JKR dalam kenyataan itu juga mengambil kesempatan untuk memberi jaminan kepada orang ramai bahawa pihak jabatan komited dalam meningkatkan bekalan air dan juga sedang berusaha membaik-pulih situasi bekalan air dengan melaksanakan kerja-kerja operasi yang bersesuaian.

Sehubungan itu, JKR juga memaklumkan penduduk Kampung Subok bahawa bekalan air boleh diperolehi melalui tangki-tangki biru yang ditempatkan di kawasan Masjid Kampung Belimbing Subok dan dinasihatkan untuk membawa botol atau bekas air sendiri.

Dalam pada itu, JKR juga memohon kerjasama semua pihak untuk berjimat cermat dalam penggunaan air serta menghubungi Talian Darussalam 123 bagi pembekalan air bersih melalui lori tangki atau sebarang aduan berhubung pembekalan air bersih.