Kuarantin di rumah atas pokok?

CORPUS CHRISTI, TEXAS, 21 APRIL – Seorang doktor bilik kecemasan di Texas Selatan telah memilih tempat baharu untuk mengasingkan diri tatkala beliau merawat pesakit COVID-19.

Dr Jason Barnes membina pondok di atas pokok untuk anaknya di laman belakang rumah keluarganya di Corpus Christi. Beliau adalah antara kebanyakan pekerja kesihatan yang meninggalkan rumah mereka atau mengambil langkah pencegahan lain untuk melindungi keluarga mereka selepas terdedah kepada virus itu.

Barnes, doktor berusia 39 tahun di Hospital Christus Spohn Beeville dan Hospital Christus Spohn Selatan di Corpus Christi, memberitahu akhbar Caller-Times di Corpus Christi bahawa beliau telah menghabiskan hampir tiga minggu di kabin rumah pokok dan sering menjerit kepada anaknya di bawah sekiranya beliau memerlukan sesuatu. Pengasingan ini bermakna dua anak lelakinya, berusia 6 dan 9 tahun, kehilangan rumah main-main mereka. “Mereka sukakan pondok itu, tetapi mereka faham, maka mereka tidak terlalu rindu akan pondok itu,” kata beliau. – AP

Dr Jason Barnes duduk di rumah pokok anaknya sementara keluarganya bermain di belakang laman rumah mereka. – AP