Kucing hilang tiga tahun dijumpai semula

SANTA BARBARA, CALIFORNIA, 13 JAN – Seekor kucing peliharaan yang dipercayai terbunuh bersama tuannya dalam kejadian runtuhan tanah telah ditemui tiga tahun kemudian.

Program Bantuan Perlindungan Haiwan (ASAP) di Santa Barbara berkata kucing bernama Patches itu dibawa masuk sebagai kucing terbiar bulan lalu dan imbasan mikrocip mendedahkan identitinya.

Patches telah hilang sejak 9 Januari 2018, apabila hujan ribut mencetuskan aliran lumpur yang mengalir deras dari lereng bukit ke kawasan Montecito, barat laut Los Angeles.

Dua puluh tiga orang terbunuh, termasuk pemilik kucing Josei Gower. Pemusnahan aliran puing adalah amat teruk sehingga mayat dua mangsa tersebut tidak ditemui.

Tempat perlindungan ASAP berkata Patches ditemui kira-kira satu suku batu dari rumahnya di Montecito.

Ia ditemukan semula dengan rakan Gower, Norm Borgatello, sehari sebelum Tahun Baharu.

“Walaupun kami tidak tahu apa sebenarnya yang telah dilaluinya dalam tempoh tiga tahun lalu, kami dapat melihat Patches dan Norm berasa teruja kerana dapat bersatu semula,” kata pusat perlindungan dalam Facebook.

Satu majlis untuk memperingati 23 mangsa diadakan secara penstriman pada minggu lalu sempena ulang tahun ketiga dalam acara yang telah dikenali sebagai ‘Aliran Puing 1/9’. – AP

Gambar yang dikeluarkan oleh ASAP di Santa Barbara menunjukkan Patches yang telah hilang sejak 9 Januari 2018, kelihatan di Program Bantuan Perlindungan Haiwan di Santa Barbara pada 11 Januari 2021. – AP