Monday, May 20, 2024
30.8 C
Brunei

  -

  Kulinari eksotik menampilkan beras Thai

  BANGKOK – Apabila seseorang bercakap tentang nasi Thai, tumpuan bukan sahaja pada nasi Hom Mali atau Jasmine.

  Kawasan Thailand yang subur telah memberikan padi negara itu reputasi global. Thailand kini merupakan pengeksport beras kedua terbesar, membuktikan dakwaannya sebagai ‘dapur dunia’.

  Di seluruh negara, dari utara hingga ke selatan, beras merupakan tanaman ruji dan memainkan peranan penting dalam warisan budaya dan gastronomi Thai.

  Semenanjung Bangkok mengalu-alukan pakar gastronomi dalam penerokaan masakannya ‘The Thai rice Journey’, menggunakan bahan pelbagai kegunaan Thailand – beras. Ditanam secara organik di seluruh negara di lapan wilayah di Thailand, beras ini menawarkan nilai pemakanan dan perisa yang unik.

  “Kami mengambil lapan baka beras yang ditanam di seluruh Thailand di wilayah Chiang Mai, Yasothon, Phatthalung, Chiang Rai, Surin, Ratchaburi, Tak dan Roi Et,” kata ketua cef Thiptara, Monnipa Rungthong.

  Hidangan nasi pedas bersama bunga boleh dimakan, isi ketam, sos cili dan asam jawa. – Gambar ANN/The Nation
  Sajian nasi ungu disediakan dalam kari dengan udang harimau. – Gambar ANN/The Nation
  Puding beras wangi yang dibuat daripada beras melati. – Gambar ANN/The Nation
  Kanom Krok Khao Khai-Goong menggunakan beras melati merah. – Gambar ANN/The Nation
  Ladu beras pulut hitam yang dihidangkan bersama ais krim kelapa. – Gambar ANN/The Nation
  Sajian daging lembu panggang, daun ketumbar rangup dan nasi Plab-plung perang kukus. – Gambar ANN/The Nation
  Cef Monnipa Rungthong semasa ditemu bual wartawan. – Gambar ANN/The Nation

  Di tengah-tengah kempen kesedaran sihat dan permintaan yang semakin meningkat untuk produk yang sihat, beras juga merupakan sebahagian daripada trend tersebut.

  Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan halus yang memisahkan trend dan budaya.

  Trend datang dan pergi, manakala budaya kekal sebagai sebahagian daripada kehidupan penduduk tempatan. Ia kekal dan sentiasa wujud.

  “Kebanyakan daripada jenis beras ini tidak dikenali oleh pelancong di Thailand, dan mempunyai cerita menarik di sebaliknya serta perisa yang lazat. Beberapa jenis juga telah diberikan status Tanda Geografi, yang bermaksud ia adalah intrinsik kepada wilayah di mana ia ditanam,” kata ketua cef itu.

  ‘Lapan hidangan, lapan wilayah Thai, lapan jenis nasi; menu ‘The Thai Rice journey’ termasuk penyediaan berikut:

  Pembuka selera Khao Tang Yum Pollamai Som’sa, yang menampilkan beras Bue Ki, Su dari wilayah utara Chiang Mai. Beras bijirin pendek ini, yang telah ditanam turun-temurun oleh orang asli pergunungan di kawasan itu, disediakan dalam bentuk keropok hitam dan putih yang rangup, disertai dengan salad buah-buahan campuran dengan limau pahit.

  Kanom Krok Khao Khai-Goong, kuih nasi kuali yang enak dibuat daripada isi kelapa dan di atasnya ditaburi tobiko dan gel makrud (limau purut). Hidangan ini menggunakan beras melati merah, yang ditanam secara organik di wilayah Yasothon Tengah-Timur Laut.

  Miang Khao-phog Dok Mai Nua Pu, hidangan nasi pedas, dibuat daripada beras dari Sung-yod di wilayah Phatthalung selatan, bersama bunga yang boleh dimakan, isi ketam, sos cili dan asam jawa.

  Khao Bue Moo Tun, sup gaya Isaan, menampilkan selada air dan rebusan yang diperbuat daripada beras Khew-ngu – sejenis beras melekit yang berasal dari wilayah utara Chiang Rai.

  Kwao Klong Nua Sawan, hidangan utama daging lembu panggang, dibuat dengan daging striploin Australia, daun ketumbar Vietnam yang rangup dan nasi Plab-plung perang kukus – varieti yang cepat tumbuh, kadangkala dipanggil ‘nasi susu’, dari wilayah Surin selatan-tengah.

  Geang Khao Pan Bai Chaplu Yang Goong Yai, hidangan yang menampilkan riceberry yang unik di kawasan barat-tengah wilayah Ratchaburi. Nasi ungu tua ini, kacukan dua jenis beras melati, disediakan dalam kari rantau selatan dengan udang harimau gergasi, dan dihidangkan dengan pembungkus daun sirih.

  Bua Loi Khao Klam, ladu beras pulut hitam yang dihidangkan bersama ais krim kelapa, yang menggabungkan beras Luem Pua dari wilayah Phetchabun tengah. Nasi ini, menurut legenda Hmong, sangat lazat sehingga seorang isteri yang memasaknya akan memakan semuanya daripada menyimpan apa-apa untuk suaminya; inilah sebabnya namanya diterjemahkan sebagai ‘nasi lupa suami’.

  Pencuci mulut manis terakhir Peak Pun Khao, puding beras wangi yang dibuat daripada beras melati yang sangat harum khas dari kawasan timur tengah wilayah Thung Kula Roi Et.

  Nikmati ‘jadual’ perjalanan awda melalui bahan-bahan paling eksotik Thailand dan memuaskan selera kulinari dalam perjalanan unik itu.

  “Kami berharap perjalanan kulinari akan memberikan penghargaan baharu kepada tetamu kami atas kepelbagaian masakan Thai – dan untuk petani yang membekalkan nasi Thai ke restoran dan dapur rumah di seluruh dunia,” kata cef Rungthip. – ANN/The Nation

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  17,000 warga emas di Jepun meninggal dunia sendirian di rumah

  TOKYO, 19 MEI - Satu tinjauan terkini oleh Agensi Polis Kebangsaan Jepun (NPA) menunjukkan bahawa 17,034 warga emas yang tinggal bersendirian telah meninggal dunia...