Kumpulan BMW fokus kurang CO2

MUNICH, 3 SEPT – Kumpulan BMW akan meningkatkan langkah dalam memerangi perubahan iklim dengan memperkenalkan Neue Klasse untuk memperkukuhkan objektifnya yang telah diumumkan pada musim panas tahun lalu bagi mengurangkan pelepasan karbon dioksida (CO2) dan menyokong sasaran 1.5 darjah untuk had pemanasan global.

Neue Klasse juga akan melihat Kumpulan BMW meningkatkan penggunaan bahan sekundernya dengan fokus pada prinsip-prinsip ekonomi pekeliling, sementara itu juga mempromosikan syarat rangka kerja yang lebih baik untuk mewujudkan pasaran bahan sekunder.

Untuk mencapai pengurangan pelepasan CO2, fokus utama adalah pada penggunaan fasa kenderaan, yang menyumbang 70 peratus jejak CO2 dari Kumpulan BMW.

Menjelang 2030, pelepasan CO2 bagi setiap kenderaan dan kilometer yang dijalankan sekurang-kurangnya akan dikurangkan separuh berbanding pada 2019. Kumpulan BMW merancang pengurangan pelepasan CO2 setiap kenderaan sekurang-kurangnya 40 peratus.

“Bagaimana syarikat menangani pelepasan CO2 telah menjadi faktor utama. Faktor penentu dalam memerangi pemanasan global adalah sejauh mana kita dapat meningkatkan jejak karbon kenderaan sepanjang jangka hayatnya,” kata Ketua Lembaga Pengurusan BMW AG, Oliver Zipse di Munich.

“Kumpulan BMW mempercepat pengurangan CO2 dan memberi tumpuan secara konsisten pada ekonomi pekeliling dengan Neue Klasse. Inilah sebabnya mengapa kita menetapkan matlamat yang telus dan bercita-cita tinggi untuk mengurangkan pelepasan CO2; ini disahkan oleh Inisiatif Sasaran Berasaskan Sains dan akan memberikan sumbangan yang berkesan dan dapat diukur,” tambah Oliver Zipse.

“Dengan Neue Klasse kami secara signifikan mempertingkatkan komitmen kami untuk mencapai sasaran 1.5 darjah tersebut.”

Kumpulan BMW adalah pembuat kereta Jerman pertama yang menyertai Business Ambition dengan suhu 1.5 darjah celsius melalui Inisiatif Sasaran Berasaskan Sains dan komited untuk mencapai matlamat mereka pada tahun 2050.