Saturday, June 10, 2023
22.5 C
Brunei

  -

  Kumpulan Oerlikon keluar dari Rusia

  ZURICH, 2 JUN – Kumpulan industri Switzerland Oerlikon, yang pelaburnya termasuk oligarki Rusia, menjadi firma Barat terbaharu kelmarin yang mengumumkan untuk keluar dari Rusia susulan pencerobohan Moscow ke atas Ukraine.

  Oerlikon dalam satu kenyataan berkata, mereka telah memeterai perjanjian dengan pasukan pengurusan tempatan untuk menjual semua operasinya di Rusia.

  “Perniagaan akan terus beroperasi secara bebas di bawah pemilik baharu,” menurut kenyataan tersebut.

  Syarikat itu menggaji 48 orang di Rusia merentasi enam lokasi, dengan jualan di bawah lima juta Swiss franc (AS$5.2 juta, 4.9 juta euro) tahun lepas, katanya.

  Manakala itu, jutawan Rusia, Viktor Vekselberg secara tidak langsung memegang kadar faedah sebanyak 44.5 peratus dalam Oerlikon setakat 31 Disember melalui firma pelaburan Liwet. Vekselberg juga telah dimasukkan ke dalam senarai sekatan AS pada tahun 2018.

  Oerlikon, yang perniagaannya termasuk surface solutions seperti salutan untuk komponen auto atau peralatan penggerudian minyak telah memperoleh 2.6 bilion franc Swiss dalam hasil di seluruh dunia pada 2021. Walau bagaimanapun, syarikat itu telah menghentikan semua aktiviti rentas sempadan antarabangsa dengan Rusia pada 4 Mac lalu. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Korea S sasar hubungan sihat dengan China

  SEOUL, 9 JUN - Penasihat keselamatan Korea Selatan, hari ini berkata negara itu berhasrat untuk mewujudkan hubungan sihat dengan China yang menekankan amalan saling...
  - Advertisment -