Kumpulan pemisah Yaman isytihar pemerintahan sendiri

DUBAI, 26 APRIL – Puak pemisah Yaman hari ini mengisytiharkan pihaknya menubuhkan pemerintahan sendiri di selatan negara itu, berikutan perjanjian damai yang menemui kegagalan.

Konflik berpanjangan dengan pemberontak Huthi yang disokong Iran, menguasai banyak wilayah di bahagian utara.

Majlis Peralihan Selatan (STC) menuduh pemerintah gagal melaksanakan tugasnya dan ‘bersubahat’ menentang pejuangan Selatan, dan mengatakan penubuhan pemerintahan sendiri bermula tengah malam tadi.

Perpecahan antara pakatan ketika gabungan di bawah pimpinan Arab Saudi, yang menyokong pemerintah yang diiktiraf masyarakat antarabangsa, dalam campur tangan tentera terhadap pemberontak Huthi, memanjangkan lagi gencatan senjata yang bertujuan membasmi wabak COVID-19.

Meskipun puak Huthi itu sudah ditolak, pertempuran tetap berlaku di negara yang disebut oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) sebagai bencana kemanusiaan terburuk di dunia.

Kumpulan pemisah selatan Yaman yang sudah lama berjuang untuk menuntut kemerdekaan, menolak perjanjian perkongsian kuasa di Riyadh pada November tahun lalu, melancarkan pertempuran di selatan yang menyaksikannya merebut bandar kedua, Aden.

Bagaimanapun, perjanjian tergesa-tergesa itu tidak membuahkan hasil, gagal mencapai kata sepakat bagi langkah-langkah utama, termasuk penubuhan kabinet baharu dengan perwakilan yang sama untuk penduduk selatan dan penyusunan semula tentera. – AFP

Pejuang Majlis Peralihan Selatan (STC) Yaman dihantar di selatan bandar Aden kelmarin, selepas majlis mengisytiharkan pemerintahan sendiri di selatan negara. – AFP