Sunday, June 4, 2023
24 C
Brunei

  -

  Kumpulan pertama jemaah haji Malaysia tiba di Madinah

  KUALA LUMPUR/MADINAH, 21 MEI – Kumpulan pertama 284 jemaah haji Malaysia musim 1444 Hijrah tiba di hotel penginapan di Saja Al Madinah, Madinah pada 8:10 pagi waktu tempatan.

  Kesemua jemaah berkenaan yang berlepas kira-kira 3 pagi ini dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Prince Mohammad bin Abdulaziz di sini pada 7 pagi waktu tempatan.

  Ketibaan rombongan jemaah yang menaiki tujuh buah bas ke hotel penginapan itu disambut Duta Besar Malaysia ke Arab Saudi Datuk Wan Zaidi Wan Abdullah, Timbalan Ketua Rombongan Haji (Kebajikan) Nurrinanuwar Shamsuddin, Pengarah Operasi Madinah Ashrof Shamsuddin serta pengurusan dan petugas Tabung Haji (TH).

  Wan Zaidi berkata proses ketibaan berjalan lancar dengan jemaah tidak perlu menunggu lama di lapangan terbang menerusi program praperlepasan jemaah haji atau ‘Makkah Route’.

  “Ia memudahkan jemaah haji Malaysia yang tiba di Madinah dan Jeddah dengan urusan pasport dilakukan sebelum berangkat ke sini,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

  Bakal jemaah haji Malaysia mendaftar masuk di Kaunter Imigresen Arab Saudi pada Majlis Mengucap Selamat Jalan kepada Bakal Jemaah Haji Malaysia Penerbangan Pertama (KT01) ke Tanah Suci Musim Haji 1444H/2023M di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) awal kelmarin. – Bernama

  Menurutnya Malaysia adalah antara negara terawal menerima kemudahan program berkenaan kerana mempunyai rekod pengurusan haji yang cemerlang.

  Secara keseluruhan sebanyak 102 penerbangan membawa 31,600 bakal haji akan bertolak secara berperingkat sama ada ke Madinah atau Mekah, dengan penerbangan terakhir musim haji kali ini pada 21 Jun depan.

  Selain Saja Al Madinah, jemaah haji yang tiba di Madinah akan menginap di Anwar Al Madinah Movenpick dan Emaar Royal Hotel.

  Setiap kumpulan jemaah akan berada selama enam hari di kota suci ini sebelum berangkat ke Mekah, kira-kira 450 kilometer dari sini.

  Sepanjang berada di Madinah Al Munawwarah, pelbagai aktiviti diatur antaranya menziarahi makam Nabi Muhammad, memasuki Raudhah di Masjid Nabawi serta menziarahi tempat bersejarah di sini. – Bernama

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Punca kemalangan kereta api India dikenal pasti

  NEW DELHI, 4 JUN - Menteri Kereta Api India berkata hari ini bahawa punca dan orang yang bertanggungjawab terhadap nahas kereta api yang paling...
  - Advertisment -