Wednesday, February 1, 2023
23.8 C
Brunei

-

Kunjungan erat silaturahim PGGMB-PGRI

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 25 JAN – Yang Di-Pertua Persekutuan Guru-guru Melayu Brunei (PGGMB), Haji Awang Abdul Alim bin Haji Awang Othman, hari ini telah menerima kunjungan muhibah daripada 35 orang guru besar dari Kalimantan Barat, Indonesia.

Rombongan yang diketuai oleh Guru Besar SDS Kota Pontianak, Hatta Abdulhaji itu terdiri daripada guru-guru besar dari Kota Pontianak, Kayong Utara dan Sintang.

Tujuan kunjungan antara lain adalah untuk mengeratkan hubungan silaturahim antara PGGMB dan Persatuan Guru Republik Indonesia (PGRI).

Semasa kunjungan muhibah tersebut, rombongan berpeluang mengadakan lawatan ke Sekolah PGGMB Sungai Akar untuk melihat lebih dekat sistem persekolahan dan suasana pengajaran di sekolah berkenaan.

Pada lawatan tersebut, rombongan telah dialu-alukan oleh guru besar sekolah berkenaan, Haji [email protected] bin Haji Talip.

Selain itu, rombongan juga berpeluang mengadakan lawatan ke Daerah Temburong dan tempat-tempat menarik di negara ini.

Kunjungan muhibah berkenaan juga berlandaskan kepada hubungan erat antara PGGMB dan PGRI yang sudah lama terjalin melalui penyertaan-penyertaan dalam persidangan serantau seperti Konvensyen Majlis Guru-guru ASEAN (ACT+1) dan Pertemuan Guru Nusantara (PGN), yang juga dianggotai oleh negara-negara ASEAN yang lain.

Gambar ramai rombongan PGRI dengan Haji Awang Abdul Alim dan ahli-ahli PGGMB. – Gambar serahan PGGMB
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hampir 50 maut dalam insiden letupan masjid

PESHAWAR, PAKISTAN, 30 JAN – Pegawai polis antara kira-kira 47 orang terbunuh dan 150 lagi cedera dalam satu letupan di sebuah masjid di dalam...
- Advertisment -