Tuesday, March 5, 2024
32.5 C
Brunei

  -

  Kunjungan NUS kukuh kerjasama

  Oleh Syahmi Hassan –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 18 JAN – Universiti Brunei Darussalam (UBD) baru-baru ini telah menerima kunjungan delegasi pelawat dari Universiti Nasional Singapura (NUS) yang diketuai oleh Provos dan Timbalan Presiden (Hal Ehwal Akademik) NUS, Profesor Dr Aaron Voon-Yew Thean.

  Hadir mengalu-alukan kedatangan delegasi NUS ialah Naib Canselor UBD, Dr Hazri bin Haji Kifle.

  Menurut kenyataan UBD hari ini, lawatan delegasi NUS ke UBD itu bertujuan untuk mengukuhkan lagi kerjasama antara dua universiti di sebalik kerjasama yang sedia ada dengan tumpuan utama memastikan inisiatif bersama dapat memberikan penyelesaian inovatif kepada kemapanan ekosistem manusia menerusi pembangunan teknologi dalam melindungi sistem semula jadi.

  Usaha itu juga bertujuan untuk membina asas dalam kerjasama semasa mereka dan mengembangkannya ke dalam penyelidikan, pertukaran akademik dan inisiatif baharu bersama.

  UBD dan NUS adalah anggota pengasas Rangkaian Universiti ASEAN (AUN) yang ditubuhkan pada tahun 1995. Kedua-dua universiti juga merupakan anggota Mobiliti Antarabangsa Asia (AIM) untuk Pelajar.

  Delegasi NUS bergambar ramai bersama warga UBD. – GAMBAR SERAHAN UBD

  Melalui rangkaian universiti itu, kedua-dua institusi telah terlibat secara aktif dalam pertukaran pelajar dan kakitangan.

  Dalam bidang penyelidikan, Fakulti Teknologi Bersepadu (FIT) UBD telah menjalin kerjasama yang teguh dengan NUS.

  Kerjasama itu memudahkan mobiliti pelajar siswazah melalui program latihan penyelidikan selama dua bulan yang komprehensif, di mana mereka secara kolaboratif mengarang kertas penyelidikan yang memfokuskan pada IT-SOFC (Sel Bahan Api Oksida Pepejal Suhu Pertengahan).

  FIT terlibat secara aktif dalam perbincangan berterusan yang bertujuan untuk mengukuhkan kerjasama itu. Perbincangan tersebut dihasratkan untuk menerajui usaha dalam bidang boleh diperbaharui, biodiversiti dan bio-inspirasi, semuanya ditekankan oleh komitmen yang teguh terhadap kemapanan.

  UBD, Virginia Tech dan NUS telah memulakan kerjasama penyelidikan dalam bidang bio-inspirasi. Sebagai sebahagian daripada inisiatif itu, UBD dan Virginia Tech telah menubuhkan makmal bio-inspirasi dalam FIT.

  Usaha kerjasama itu bertujuan untuk menggalakkan penyelidikan dan penerokaan penyelesaian yang diilhamkan oleh alam semula jadi dalam pelbagai domain saintifik.

  Pelajar NUS telah menyertai latihan penyelidikan di mana pelajar dapat meluangkan masa bersama-sama para sarjana dari Virginia Tech, Korean Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) dan UBD dalam ekspedisi kejuruteraan berinspirasi bio dalam hutan hujan asli Brunei Darussalam.

  Menurut para pelajar, pengalaman itu memberikan peluang berharga untuk bekerja dalam pasukan penyelidikan pelbagai disiplin, membolehkan penghargaan holistik terhadap keseluruhan proses penyelidikan dan menggunakan pengetahuan yang mereka peroleh dalam program ijazah mereka di NUS kepada aktiviti dalam proses penyelidikan.

  Institut Penyelidikan Biodiversiti dan Alam Sekitar (IBER) bekerjasama dengan NUS dalam beberapa projek penyelidikan termasuk memantau stok dan perubahan karbon di Asia Tenggara serta kedinamikan karbon pasca kebakaran di paya gambut tropika Brunei Darussalam.

  Dengan kerjasama Muzium Sejarah Semula Jadi Lee Kong Chian NUS, penyelidik IBER juga mengkaji biodiversiti dan ekologi tanah lembap dan biodiversiti fauna air tawar Negara Brunei Darussalam.

  IBER juga bekerjasama dengan Institut Perubatan Biodiversiti SingHealth Duke-NUS (BD-MED) dalam penyelidikan dalam genomik biodiversiti Brunei. Kedua-dua IBER dan BD-MED juga menandatangani memorandum persefahaman pada tahun 2022.

  Melalui perkongsian itu, penyelidik dari BD-MED telah dilantik sebagai Penyelidik Pelawat dan telah berjaya menjalankan bengkel genomik, diikuti dengan latihan makmal berkaitan pengekstrakan RNA tumbuhan di Singapura. Latihan makmal susulan juga telah dijalankan di Brunei pada tahun 2023.

  Melalui kerjasama, para penyelidik dari IBER, Fakulti Sains (FOS) di UBD dan BD-MED telah berjaya memetakan genom Bunga Simpur (Dillenia suffruticosa), bunga kebangsaan Negara Brunei Darussalam.

  Dengan pencapaian tersebut, ia dapat menarik kemungkinan pembangunan produk yang berpotensi, termasuk penyelesaian penjagaan luka, kosmeseutikal dan formulasi nutraseutikal.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC - Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam...