Kurang persediaan punca prestasi tidak memuaskan

Oleh James Kon

BANDAR SERI BEGAWAN, 25 FEB – Presiden Persatuan Bolasepak Negara Brunei Darussalam (NFABD), Pengiran Haji Matusin bin Pengiran Haji Matasan, menekankan kurangnya persediaan adalah salah satu punca kemerosotan pasukan negara dalam kejohanan antarabangsa.

Beliau berucap sedemikian semasa sesi sidang media kelmarin di Rumah NFABD.

Beliau berkata, “Pada pendapat saya, sebab utama kepada prestasi tidak memberangsangkan adalah disebabkan oleh kurangnya persediaan. Ini disebabkan kita selalu tidak pasti sama ada akan menyertai kejohanan atau kejohanan mana yang dan bila ia akan diadakan.”

Beliau menambah “Pada tahun ini sepatutnya kita akan mengadakan kejohanan HBT tetapi ia telah ditangguhkan. Jadi kita telah mengambil inisiatif untuk menubuhkan pasukan untuk tahun 2022 supaya kita akan lebih bersedia. kita akan melakukan perkara yang sama untuk Sukan SEA 2021. Ini kerana kami tidak mahu pengalaman yang sama menimpa kepada skuad kebangsaan yang mengikuti Sukan SEA yang lepas.

Presiden NFABD turut berkongsi strategi dalam pelaksanaan skuad kebangsaan yang baharu.

“Dengan mengenal pasti bakat, sementara kita mengadakan liga kebangsaan yang akan berlangsung pada hari Jumaat di mana dengan adanya liga ini kami berharap dapat mengenal pasti pemain yang bakal dipanggil dan dipilih untuk mewakili negara dalam pasukan kebangsaan A,” tekannya.

Beliau turut menjelaskan “Ini akan mengambil masa kerana jurulatih kami akan menghadiri semua perlawanan dan meninjau pemain yang berpotensi dan mampu memikul tanggungjawab sebagai pemain kebangsaan negara.”

Pengiran Haji Matusin turut menegaskan “Kita perlu sabar. Untuk strategi jangka pendek, kita mesti mempunyai sebuah pasukan kebangsaan dan strategi jangka panjang ialah untuk membina sebuah pasukan yang menggerunkan dan kuat dan tiada jalan singkat untuk meraih kejayaan.”