Thursday, April 18, 2024
34.4 C
Brunei

  -

  Kyiv kekal teguh – Biden

  KYIV, UKRAINE, 20 FEB – Presiden Joe Biden membuat lawatan tanpa pengumuman ke Ukraine hari ini untuk bertemu dengan Presiden Volodymyr Zelensky, satu isyarat perpaduan yang jelas beberapa hari sebelum ulang tahun setahun pencerobohan Rusia ke atas negara itu.

  Biden menghabiskan lebih lima jam di ibu negara Ukraine, bertemu Zelenskyy di Istana Mariinsky, menghormati askar negara yang terkorban dan bertemu dengan kakitangan kedutaan AS di negara yang dilanda perang itu.

  Dalam ucapannya bersama Zelensky, Biden mengimbas kembali kebimbangan hampir setahun yang lalu yang pasukan penceroboh Rusia mungkin menawan bandar itu dengan pantas.

  “Setahun kemudian, Kyiv teguh berdiri,” kata Biden, di podium yang dihiasi dengan bendera AS dan Ukraine. Dan Ukraine berdiri. Demokrasi berdiri. Orang Amerika berdiri bersama awda, dan dunia berdiri bersama awda,” katanya.

  Lawatan ke Ukraine itu muncul pada saat yang penting dalam perang kerana Biden berusaha untuk mengekalkan sekutu bersatu dalam sokongan mereka terhadap Ukraine ketika perang dijangka semakin sengit dengan kedua-dua pihak bersedia untuk serangan musim bunga.

  Zelensky mendesak sekutu untuk mempercepatkan penghantaran sistem senjata yang dijanjikan dan menyeru Barat untuk menghantar jet pejuang ke Ukraine – sesuatu yang Biden enggan lakukan sehingga kini.

  Di Kyiv, Biden mengumumkan tambahan setengah bilion dolar dalam bantuan AS – di samping lebih daripada AS$50 bilion yang sudah disediakan – termasuk peluru untuk howitzer, peluru berpandu anti kereta kebal, radar pengawasan udara dan bantuan lain tetapi tiada senjata canggih baharu. – AP

  Presiden Joe Biden bergambar bersama Presiden Volodymyr Zelensky dan pasangannya, Olena Zelenska di Istana Mariinsky di Ukraine pada 20 Februari. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Utusan AS ke PBB berikrar sokong keluarga Jepun yang diculik Korea...

  TOKYO, 18 APRIL - Amerika Syarikat (AS) berdiri bersama Jepun sehingga semua warga Jepun yang diculik oleh Korea Utara beberapa dekad lalu pulang ke...