Kyrgios tarik diri, Murray mara

WASHINGTON, 23 OGOS – Nick Kyrgios menarik diri dari Terbuka ATP Winston-Salem semalam, membuka jalan bagi Andy Murray untuk melangkah ke pusingan kedua.

Selepas permulaan yang perlahan di set pertama, bekas pemain nombor satu dunia, Murray berjaya menemukan rentaknya dan menewaskan Noah Rubin 6-2, 6-0 hanya dalam masa 58 minit.

Murray pada mulanya dijadualkan berdepan Kyrgios tetapi pemain Austalia itu menarik diri sebelum perlawanan mereka, sehingga membuat jadual perlawanan kelmarin menjadi huru-hara.

Murray akan menentang pemain pilihan ke-13 Frances Tiafoe, yang mara ke pusingan kedua.

Penganjur memberi Murray beberapa senario yang berbeza sebelum akhirnya memutuskan dia akan menentang pemain Amerika, Rubin, yang harus bermain perlawanan berturut-turut dengan hanya satu jam rehat di antara mereka.

Aksi Andy Murray dari Britain semasa menentang Noah Rubin di pusingan pertama Terbuka ATP Winston-Salem di Kompleks Tenis Wake Forest, North Carolina, semalam. – AFP

“Ia pelik 45 minit sebelum saya bermain perlawanan ini,” kata pemain Scotland itu. “Saya tidak tahu adakah saya akan bermain malam ini.

“Mereka mengatakan saya akan bermain sebagai pemain yang layak dan tidak akan bermain sehingga esok. Dan kemudian mereka mengatakan bahawa saya akan bermain sebagai orang yang kalah. Oleh itu, lawan saya berubah tiga kali dalam 45 minit.

“Sayangnya Rubin harus bermain dalam pertandingan yang sukar pada musim panas dan kemudian harus keluar lagi.”

Rubin meneruskan perlawanan selepas tewas di tangan Lucas Pouille dari Perancis dalam final kelayakan yang berlangsung selama dua jam.

Kyrgios menarik diri dengan mengatakan bahawa dia telah terganggu oleh kesakitan di lutut kirinya seketika. Menurutnya, dia lebih suka berehat untuk Terbuka AS yang akan datang daripada memburukkan lagi keadaan.

“Jelas saya harus menjaga badan saya untuk Grand Slam minggu depan,” katanya.

“Saya telah mengalami sakit lutut dalam beberapa minggu terakhir.” – AFP