La Liga, FA Sepanyol setuju sambung latihan

MADRID, 21 APRIL – La Liga dan Persatuan Bola sepak Sepanyol (RFEF) telah bersetuju untuk kembali mengadakan sesi latihan mengikut protokol untuk pemain profesional di negara itu selepas penularan koronavirus, Majlis Sukan Negara Sepanyol (CSD) mengumumkan kelmarin.

Liga utama Sepanyol telah digantung sejak 12 Mac disebabkan oleh penularan COVID-19 yang telah membunuh lebih dari 20,800 orang, angka kematian tertinggi di dunia selepas Amerika Syarikat dan Itali. “Keputusan ini tetap dikendalikan oleh evolusi pandemik COVID-19 dan oleh keputusan yang diambil oleh Kementerian Kesihatan,” CSD berkata dalam kenyataan.

Kelab-kelab La Liga akan menyambung latihan semula ‘apabila keadaan kesihatan mengizinkan, dan mengikut protokol ketat kesihatan,” tambahnya.

Menurut media tempatan melaporkan La Liga telah menggariskan proposisi yang merangkumi pengujian pemain dan juga kemajuan dari latihan individu sesi keseluruhan pasukan.

Ketua liga, Javier Tebas minggu lalu berkata perlawanan mungkin boleh disambung semula awal bulan hadapan, meskipun penyambungan perintah berkurung di seluruh negara sehingga 9 Mei telah diumumkan nampaknya telah membatalkan rancangan itu.

Semasa perjumpaan di antara La Liga, RFEF dan CSD, yang dilaporkan diadakan lebih dari lapan jam, trio tersebut memutuskan pendapatan hak penyiaran televisyen dari bola sepak akan digunakan untuk menyelamatkan sukan lain.

“Presiden La Liga dan Persatuan komited untuk mereka dana keadaan luar jangkaan sebanyak 10 juta euro untuk membantu sukan-sukan yang terdedah, telah menjemput entiti lain seperti kesatuan pemain untuk ikut serta,” CSD dalam kenyataan. – AFP