Monday, April 22, 2024
28.3 C
Brunei

  -

  ‘Labuan perlu ada sumber air alternatif atasi isu bekalan’

  LABUAN, 21 JAN – Labuan perlu memiliki sumber air alternatif dan mengurangkan kebergantungan bekalan air pada tanah besar Sabah, kata Timbalan Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Fadillah Yusof.

  Beliau berkata sumber air alternatif ini amat penting untuk penyelesaian jangka panjang kepada cabaran bekalan air di pulau bebas cukai itu.

  “Memandangkan gangguan bekalan air berlaku sekali-sekala dari tanah besar Sabah, Labuan mesti ada sumber air baharu. Saya telah mengadakan perbincangan mengenai hala tuju pembangunan projek bekalan air di Labuan untuk mengenal pasti sumber baharu yang boleh mengurangkan kebergantungan pada Sabah.

  “Langkah strategik ini akan memastikan bekalan air yang lebih stabil dan terjamin untuk seluruh pulau,” katanya kepada pemberita selepas melawat projek penggantian paip di tangki agihan air utama di Pulau Enoe, hari ini.

  Labuan menerima bekalan air daripada Loji Rawatan Air Lawa Gadong di Beufort, Sabah melalui saluran paip bawah laut sepanjang 25.7 kilometer (km) ke tangki agihan utama air di Pulau Enoe.

  Fadillah yang juga Menteri Peralihan Tenaga dan Daya Guna Awam berkata kerja-kerja penggantian paip air yang sedang dijalankan bertujuan menyelesaikan kebocoran, namun berdepan cabaran termasuk keperluan tenaga kerja tambahan dan kontraktor yang boleh dipercayai.

  “Penyelesaian kepada isu air di Labuan akan mengambil masa, dan kita komited untuk menangani aspek teknikal terlebih dahulu, kita akan menggantikan paip pecah secara sistematik dan berusaha ke arah penyelesaian jangka sederhana dan panjang,” katanya.

  Beliau berkata peruntukan telah diluluskan untuk penggantian paip agihan utama sepanjang 1.5 km di Pulau Enoe yang dijangka siap pada 2025. – Bernama

  Datuk Seri Fadillah Yusof (kiri) mendengar taklimat daripada Ketua Bahagian Bekalan Air Labuan (BBAL) Trinil Indah Puspita Herry Sunjoto (kanan) semasa Program Lawatan Rasmi di Tapak Projek Pemasangan Paip Pulau Enoe pada 21 Januari. – Bernama
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...