Lagi barangan tegahan ditemui

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 19 APRIL –Sejumlah 30 kotak daging beku jenama Allana seberat 20kg sekotak, 64 pasu kecil berisi pelbagai pokok bunga dan tumbuhan yang dipercayai dibawa masuk ke negara ini tanpa permit sah dan satu paket plastik berisi hablur dipercayai dadah terkawal berserta alat perkakasnya telah dirampas dalam satu rondaan pencegahan hari ini.

Kesemua barangan tegahan tersebut telah ditemui semasa pemeriksaan yang dilakukan ke atas sebuah kereta mencurigakan yang ditahan oleh anggota peronda Balai Polis Bangar, Pasukan Polis Diraja Brunei (PPDB) semasa menjalankan rondaan di kawasan Jalan Labu, Kampung Negalang.

PPDB turut menahan seorang lelaki warganegara tempatan berusia 33 tahun yang dipercayai membawa bersamanya barangan tegahan tersebut.

Kesemua barang rampasan dibawa ke Balai Polis Bangar dan fail siasatan diserahkan kepada Jabatan Kastam dan Eksais Diraja dan Biro Kawalan Narkotik bagi siasatan lanjut.

Dalam hubungan itu, PPDB menyatakan akan sentiasa berusaha dan bertindak lebih agresif dalam pembanterasan dan pengekangan terhadap penyeludupan barangan tegahan di negara ini dengan mempelbagaikan skop rondaan dan kawalan di kawasan-kawasan yang mempunyai potensi menjadi jalan tikus kepada kegiatan penyeludupan ini.

Antara barangan tegahan yang ditemui semasa pemeriksaan yang dijalankan ke atas kereta berkenaan. – Gambar serahan PPDB
Barangan tegahan yang berjaya dirampas oleh pihak berkuasa semasa serbuan tersebut.