Lagi kejadian kereta terbakar

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 18 JUN – Orang ramai terus disarankan untuk lebih peka dalam mengetahui aspek keselamatan kebakaran bagi menghindarkan kejadian kebakaran kereta daripada berlaku.

Mereka juga disarankan untuk menghentikan sebarang pengubahsuaian terhadap reka bentuk asal kenderaan, tidak membuat pengubahsuaian pada sistem pendawaian elektronik dengan sembarangan tanpa mengikuti spesifikasi asal kenderaan serta kemampuan enjin berkenaan kerana pengubahsuaian kenderaan boleh sahaja membawa risiko kebakaran. Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBP) membuat saranan berkenaan berikutan kejadian kebakaran kereta yang berlaku di kawasan Gadong.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh JBP di sini, hari ini, panggilan kecemasan mengenai kejadian berkenaan telah diterima pada pukul 11:11 pagi.

Anggota dari Balai Bomba Beribi telah dikejarkan ke tempat kejadian dan apabila tiba, kebakaran telah pun dipadamkan oleh pemandu kereta menggunakan air botol mineral.

Pemandu kereta berkenaan merupakan seorang lelaki warga tempatan dan beliau telah selamat keluar dari keretanya sebelum jentera bomba sampai. Untuk memastikan api padam keseluruhannya, anggota bomba dan penyelamat mengeluarkan satu aliran hos reel dan alat pemadam api jenis debu kering 2.5 kilogram.

Kenyataan menyatakan lagi bahawa punca serta kerugian daripada kejadian berkenaan masih dalam siasatan. JBP menyarankan orang ramai untuk sentiasa meningkatkan pengetahuan mengenai keselamatan kebakaran kereta, memastikan pemasangan pendawaian bagi peralatan elektrik di kenderaan dilaksanakan oleh pekerja bengkel yang bertauliah supaya pendawaian dibuat itu adalah betul dan tidak mendatangkan bahaya kebakaran, mempunyai alat pemadam api jenis debu kering di dalam kereta serta bagi kenderaan yang melebihi usia tujuh tahun ke atas dinasihatkan untuk membuat pemeriksaan di bengkel-bengkel yang mahir dan bertauliah.

Kereta yang mengalami kebakaran di kawasan Gadong dipadamkan sendiri oleh pemandu kereta sebelum jentera bomba tiba. – Gambar serahan JBP