Monday, March 4, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Lahir belia mandiri menerusi program keusahawanan

  Oleh Nurdiyanah R. –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 30 NOV – Sebagai usaha berterusan untuk melahirkan golongan belia berjiwa mandiri dengan persekitaran yang lebih kondusif menerusi bidang keusahawanan, Jabatan Belia dan Sukan cawangan Daerah Tutong dengan kerjasama Jabatan Pertanian dan Agrimakanan telah menganjurkan Program Kemahiran Diri Keusahawanan dan Pertanian dan Program Let’s Plant, baru-baru ini.

  Program-program selama tiga hari bermula 27 November lalu itu, disertai oleh 15 orang belia tempatan, juga bertepatan bagi menyokong Kempen Hari Bertindak (DOA) bersempena Sambutan Hari Sukarelawan Antarabangsa yang bakal diraikan setiap 5 Disember.

  Semasa Program Kemahiran Diri Keusahawanan dan Pertanian, peserta-peserta berpeluang mendengar taklimat mengenai aliran tunai, kaedah penanaman sayur-sayuran dan buah-buahan (sistem fertigasi), pengenalan baja asas dan pembajaan tanaman.

  Di samping itu, mereka juga berkesempatan mengadakan lawatan ke ladang-ladang terpilih seperti Ladang Perusahaan Zaias di Kawasan Kemajuan Pertanian Batumpu, dan Ladang Rz Prisma Enterprise di Kawasan Kemajuan Pertanian Kilanas.

  Sementara itu, dalam Program Let’s Plant, para peserta berkesempatan membantu peladang terpilih yang terdiri daripada golongan belia dalam meringankan kerja-kerja mereka selain mempelajari cara-cara penanaman hidroponik secara praktikal.

  Antaranya merasai pengalaman bergotong-royong melakukan aktiviti semaian biji benih salad dalam span hidroponik, memindah semaian ke dalam pot net dan membantu menyimpan pot net ke rumah hidroponik khususnya di Ladang Perusahaan Zaias.

  Pelaksanaan program-program berkenaan sebagai satu inisiatif untuk menggalakkan para sukarelawan bersatu dalam pelaksanaan aktiviti yang boleh memberikan manfaat kepada masyarakat lebih-lebih lagi bagi insan-insan yang memerlukan.

  Ia juga dihasratkan untuk menyahut Dasar Belia Negara dan Strategik 2020-2035 yang antaranya bagi memenuhi harapan masa hadapan negara dalam sama-sama berusaha meneruskan kesinambungan pembangunan negara dan sumber tenaga kerja yang terpenting.

  ATAS & BAWAH: Antara belia yang menyertai Program Kemahiran Diri Keusahawanan dan Pertanian dan Program Let’s Plant baru-baru ini. – GAMBAR SERAHAN JBS CAWANGAN DAERAH TUTONG

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Filipina gesa jiran berdiri bersama lebih teguh di Laut China Selatan

  MELBOURNE, 4 MAC - Setiausaha Hal Ehwal Luar Filipina, Enrique Manalo menggesa jiran serantau hari ini supaya berdiri bersama lebih teguh dalam menegakkan kedaulatan...