Laksa Singapura menu pilihan di Perlis

KUALA LUMPUR – Bagi tukang masak, Mohamad Zulqarnain Mohamad Radzwan usahanya mempromosikan laksa Singapura  di negeri Perlis yang terkenal dengan laksa Kuala Perlis, yang diperbuat daripada tepung beras, bukan satu yang mudah.

Anak muda berusia 24 tahun itu yang sebelum ini bekerja di Singapura, dan tidak dapat balik ke negara itu kerana Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dikuatkuasakan oleh kedua-dua negara, telah memulakan perniagaan dalam talian di negeri Indera Kayangan dengan menu laksa Singapura yang diubahsuainya bagi memenuhi cita rasa penduduk di negeri itu.

“Saya tidak mempunyai sumber pendapatan ketika ini kerana majikan tidak bayar gaji kalau tidak kerja, (jadi) untuk meneruskan kelangsungan hidup bagi membayar segala komitmen, saya terpaksa cari sumber pendapatan sendiri.

“Berbekalkan pengalaman memasak dan bantuan keluarga, saya fikir boleh jana pendapatan dengan buat penghantaran makanan dan setakat ini sambutan menggalakkan,” katanya yang mempunyai enam tahun pengalaman sebagai tukang masak di Singapura, ketika dihubungi media.

Mohamad Zulqarnain tidak menafikan laksa Singapura mempunyai resipi hampir sama dengan laksa kari di negara ini, bagaimanapun beliau berkata laksanya menggunakan resipi asli yang diperolehnya semasa bekerja di Singapura, dan diolah untuk menepati cita rasa penduduk Perlis.

Menu laksa Singapura yang diubahsuai oleh Mohamad Zulqarnain memenuhi cita rasa dan antara menu dalam talian yang diminati oleh penduduk Perlis.(gambar hiasan).
Menurut seorang runner, Julhendri permintaan yang paling banyak daripada pelanggan ialah barangan dapur seperti ikan, ayam, udang, sotong serta sayur-sayuran. – Bernama

Beliau akui terpaksa berhadapan dengan kesulitan untuk memulakan perniagaan itu sejak awal PKP kerana kesukaran untuk mendapatkan bahan mentah bagi memasak laksa Singapura dan peralatan untuk membungkus masakan itu untuk dijual dalam talian. Walau bagaimanapun, beliau kini dapat mengatasi masalah berkenaan, dan menjadikan perniagaan makanan secara dalam talian sebagai sumber pendapatan baharunya.

Sementara itu, juruteknik Julhendri Patinama Ahmad Tarmizi, 28, berkata beliau mengambil peluang menjana pendapatan dengan menjalankan perkhidmatan sebagai runner, iaitu mengambil upah menghantar dan membeli pelbagai jenis barangan termasuk barangan basah untuk penduduk di kawasan berhampiran kediamannya.

“Niat saya untuk membantu orang yang tidak dapat keluar membeli barangan atau makanan disebabkan COVID-19 dan PKP.

“Setiap hari mesti ada permintaan…paling banyak ialah untuk membeli barang dapur seperti ikan, ayam, udang, sotong serta sayur-sayuran dengan harga dalam lingkungan RM200 lebih,” katanya yang menggunakan motosikal sebagai pengangkutannya.

Bagaimanapun, cabaran utama yang dihadapinya ialah terpaksa meredah sekatan jalan raya, selain memastikan beliau sentiasa dalam keadaan bersih dengan mengamalkan penggunaan cecair pembasmi kuman, memakai penutup hidung dan mulut, kerap membasuh tangan dan jarak sosial daripada orang lain ketika menjalankan perniagaannya. – Bernama