Friday, August 12, 2022
26.5 C
Brunei

Laksanakan tanggung jawab patuhi SOP

-

Pada Isnin lalu, Fasa Awal Endemik di negara kita telah dilanjutkan sehingga 14 Februari 2022, berikutan mengambil kira keadaan situasi jangkitan COVID-19 yang ada pada masa ini mula menunjukkan peningkatan semula.

Justeru, timbul satu persoalan di sini? Bagaimana dengan mudah berlakunya peningkatan? Salah satu pemacu peningkatan semula ini adalah kurangnya pematuhan SOP dalam kalangan masyarakat ketika ini.

Ini berdasarkan pandangan saya sendiri, di mana kebanyakan orang awam kurang menitik beratkan pematuhan SOP ketika berada di premis-premis atau gedung-gedung membeli-belah.

Sebagai contoh baru-baru ini, saya melihat beberapa pekerja kedai tidak memakai sebarang pelitup muka dan tidak melakukan penjarakan fizikal semasa berada di kedai. Memang ketika itu tiada pelanggan yang memasuki kedai, namun peraturan pemakaian pelitup muka tetap dipatuhi.

Malah yang lebih menyedihkan lagi, kanak-kanak dibiarkan tidak memakai pelitup muka dan dibiarkan bebas ke sana sini. Satu perkara lagi hasil daripada pemantauan saya sendiri, sesetengah kedai tidak begitu mengetatkan kemasukan orang ramai ke dalam kedai dan para pelanggan dibiarkan masuk begitu saja tanpa pemeriksaan suhu badan.

Memang tidak dinafikan ada yang menyediakan tempat memeriksa suhu badan tetapi dibiarkan tidak berbuka. Apa yang menyedihkan lagi, sesetengah masyarakat kita juga kurang peka dalam pengendalian pembuangan pelitup muka, di mana ada yang dibuang semberono di merata tempat dan dibiarkan begitu saja.

Justeru bagaimana kita mahu bebas dari COVID-19 dan mengakhiri Fasa Endemik jikalau masyarakat sendiri tidak menitik beratkan pematuhan SOP? Jika kita benar-benar mahu menyahut seruan membantu kerajaan membanteras COVID-19 apa yang perlu adalah tindakan dan bukan hanya teguh melalui kata-kata saja.

Ahli Teropong

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

DXY disekat kritik rawatan herba COVID

BEIJING, 11 OGOS – Sebuah laman web perubatan China yang popular telah ditapis oleh pihak berkuasa kerana 'melanggar undang-undang dan peraturan yang berkaitan', beberapa...
- Advertisment -