Saturday, April 20, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  Laluan pertemuan Biden-Xi tidak lancar – PM China

  BEIJING, 29 OKT – Menteri Luar China, Wang Yi berkata laluan ke pertemuan antara Presiden Xi Jinping dan Joe Biden tidak lancar, lapor media kerajaan ketika diplomat tertinggi itu mengakhiri lawatan ke Washington.

  Wang bertemu dengan Biden dan pegawai kanan Amerika Syarikat (AS) yang lain minggu ini, dengan kedua-dua pihak bersetuju baru-baru ini untuk mengadakan pertemuan antara kedua-dua pemimpin bulan depan.

  Biden telah menjemput Xi ke San Francisco pada November untuk sidang kemuncak Kerjasama Ekonomi Asia-Pasifik (APEC) pada masa hubungan yang tegang antara kedua-dua kuasa itu. Xi masih belum mengesahkan bahawa dia akan datang.

  Wang kelmarin memberitahu penonton di acara Washington yang dianjurkan oleh Kumpulan Strategi Aspen bahawa “kedua-dua belah pihak berharap untuk menstabilkan dan meningkatkan hubungan dua hala secepat mungkin dan bersetuju untuk bekerjasama ke arah sidang kemuncak di San Francisco antara kedua-dua ketua negara,” lapor agensi berita negara, Xinhua.

  Biden dan Xi tidak mempunyai sebarang hubungan sejak pertemuan di Bali pada November 2022.

  Hubungan antara kedua-dua ekonomi terbesar di dunia ini telah tegang selama bertahun-tahun kerana mereka bersaing untuk mempengaruhi kawasan Asia-Pasifik dan ketika Beijing meningkatkan kerjasama dengan Rusia dalam usaha mengurangkan dominasi AS.

  Wang kelmarin berkata kedua-dua pihak mesti “menghapuskan gangguan, mengatasi halangan, meningkatkan konsensus dan mengumpulkan hasil,” menurut Xinhua. – AFP

  Setiausaha Amerika Syarikat, Antony Blinken berjabat tangan dengan Wang Yi selepas mesyuarat dua hala di Jabatan Negara di Washington pada 26 Oktober. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Mahkamah batalkan sabitan bekas Presiden Maldives Abdulla Yameen

  NEW DELHI, 19 APRIL - Mahkamah di Maldives membatalkan sabitan bekas Presiden Abdulla Yameen atas tuduhan rasuah, kelmarin. Panel tiga hakim Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa...