Lan bukan panas baran, mungkin depresi

Pelawak Saiful Apek percaya ada faktor menyebabkan teman seperjuangannya, Lan Pet Pet bertindak agresif sehingga memukul seorang penghantar makanan seperti rakaman video yang tular, kelmarin.

Apek yang bersama Lan menganggotai kumpulan Senario memberitahu, Lan yang dikenal bukanlah individu panas baran.

Beliau mengesyaki tindak-tanduk Lan berpunca daripada depresi dan situasi ketika insiden tercetus.

Akui Apek, ramai teman dalam kalangan industri hiburan mengalami tekanan termasuk dirinya.

“Lan bukan baran… Saya percaya ada sesuatu yang dilontarkan kepadanya hingga menyebabkan dia luar kawalan.

Lan dikhabarkan bertindak agresif sehingga memukul seorang penghantar makanan seperti rakaman video yang tular baru-baru ini. – Agensi

“Ramai daripada kita mengalami tekanan. Saya juga tidak menafikan mengalami depresi tetapi tidaklah sehingga bersikap agresif.

“Saya masih mampu mengawal perasaan. Ada pelbagai tindakan individu yang mengalami depresi. Ada yang hilang kawalan hingga memukul diri sendiri,” katanya.

Apek mengaku pernah dilayangkan kata nista daripada ‘haters’ atau kumpulan pembenci.

“Namun, saya berjaya kawal. Keku-atan semua orang tidak sama. Cuma saya berjaya mengelak agar tidak berpanjangan,” katanya.

Ditanya apakah beliau menghubungi Lan untuk bertanyakan sendiri perkara sebenar, Apek menganggap sekarang bukanlah masa sesuai, biarpun mereka rapat.

“Kami rajin berhubung. Tetapi dalam keadaan ini, biasanya, kami akan biarkan ia reda dahulu.

“Biarlah dia ‘sejuk’, lagipun kami sudah saling mengenali. Hubungan kami sudah seperti adik-beradik, bukan sebab hendak menyebelahi dia tetapi itu fitrah manusia.

“Kadang-kala kita terlajak melakukan kekilafan, jadi berilah dia masa,” katanya.

Sebelum ini, Lan memukul seorang pengawal keselamatan yang dikenali sebagai Yahya Manap atau Pak Ya, 71, pada 6 April 2019.

Lan kemudian didenda RM2,000 oleh Mahkamah Majistret Seremban pada 15 April 2019 selepas mengaku bersalah terhadap perbuatan yang dilakukan di Acacia Park Desa Jati, Nilai, Negeri Sembilan. – Agensi