Lan Solo buka kedai makanan kering

Tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilaksanakan sejak Mac lalu nyata memberi seribu rahmat kepada perniagaan yang diusahakan penyanyi, Lan Solo.

Menerusi kedai Solo Borneo Mart, produk makanan kering dari Sabah dan Sarawak yang beroperasi tidak sampai setahun itu menerima tempahan luar jangkaan secara atas talian.

Bekas vokalis kumpulan Kristal itu berkata, dia tidak menyangka tempahan secara atas talian meningkat sepanjang tempoh PKP. Sebelum ini, pelanggan berkunjung ke kedai di Puchong Prima untuk memilih barangan.

Lan berkata, dia mulanya agak bimbang perniagaan yang diusahakan terjejas ketika Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan tempoh PKP.

“Sebelum ini, pelanggan sering berkunjung ke kedai kerana mereka boleh melihat dan memilih barangan yang dikehendaki. Saya gusar perniagaan terjejas apabila tempoh PKP dikuat kuasa.

Lan Solo membuka kedai Solo Borneo Mart, yang menjual produk makanan kering dari Sabah dan Sarawak. – Agensi

“Bagaimanapun, hikmah di sebalik PKP, pelanggan beralih arah kepada kaedah jual beli secara atas talian. Permintaan diterima luar jangkaan.

“Nasib baik, kami sempat menambah stok untuk persediaan Ramadan sebelum tempoh PKP dilaksanakan,” katanya kepada media.

Lan atau nama sebenarnya, Mohd Razlan Mohamed Yusof berkata, permintaan tinggi menimbulkan kebimbangan lain sekiranya tidak mampu menampung stok sehingga Aidilfitri ini.

“Setakat ini, stok masih mencukupi, cuma menjadi masalah menambah stok berikutan pembekal di Sabah dan Sarawak turut menjalani tempoh PKP. Mereka tak boleh mengirim bekalan kepada kami,” katanya yang pernah mengusahakan perniagaan pakaian.

Katanya, dia bersyukur menukar haluan kepada penjualan produk makanan. Tak sangka produk makanan antara perniagaan yang dicari pelanggan.

“Banyak cabang perniagaan sudah diceburi, tetapi kini, saya baru terbuka mata melihat kepentingan produk makanan. Saya tergerak hati nak mencuba perniagaan makanan selepas perniagaan pakaian yang diusahakan tidak mampu bertahan selepas tiga tahun beroperasi.

“Saya tak tahu apa nasib sekiranya masih meneruskan perniagaan pakaian pada tempoh PKP. Saya percaya orang ramai kurang membeli-belah dalam keadaan sekarang,” katanya. – Agensi