Thursday, December 7, 2023
31.5 C
Brunei

  -

  Landak semut ditemui semula

  JAKARTA, 10 NOV – Seekor echidna (landak semut) yang dikhuatiri pupus selepas menghilang selama enam dekad telah ditemui semula di kawasan terpencil Indonesia, dalam satu ekspedisi yang turut menemui sejenis udang baharu yang tinggal di pokok.

  Zaglossus attenboroughi, sejenis landak semut berparuh panjang yang dinamakan sempena naturalis terkenal Britain, David Attenborough, terakhir kali dilihat pada tahun 1961.

  Landak semut adalah sejenis haiwan bersifat nokturnal dan pemalu, menjadikannya sukar ditemui pada waktu terbaik dan jenis Attenborough yang berparuh panjang tidak pernah direkodkan di luar Pergunungan Cyclops yang sangat terpencil di wilayah Papua Indonesia.

  Ia adalah spesies peninggalan terakhir daripada barisan haiwan purba, kata James Kempton, seorang ahli biologi dari University of Oxford yang mengetuai ekspedisi itu.

  “Ia kelihatan berbeza daripada mamalia lain kerana ia merupakan sebahagian daripada kumpulan monotremes – kumpulan bertelur yang dipisahkan daripada seluruh pokok kehidupan mamalia kira-kira 200 juta tahun yang lalu,” kata Kempton.

  Satu pasukan saintis dan pakar dari Britain dan Indonesia mengambil empat minggu dan 80 perangkap kamera untuk menemui landak semut itu dan hanya pada hari terakhir, dan kad memori terakhir perjalanan, haiwan itu muncul.

  Hanya beberapa saat rakaman hitam putih menunjukkan makhluk yang agak kusut itu berjalan melalui semak, nampaknya tidak menyedari kegembiraan yang kemungkinan besar akan dihasilkan oleh kewujudannya.

  “Penemuan itu adalah hasil kerja keras dan perancangan selama tiga setengah tahun,” kata Kempton. Pasukan itu sangat bergantung pada bimbingan komuniti setempat yang membantu mereka mengharungi rupa bumi sukar dan memberi mereka akses ke kawasan yang dianggap suci. – AFP

  Gambar bertarikh 9 November menunjukkan landak semut berparuh panjang Attenborough di pergunungan Cyclops di Wilayah Papua, Indonesia. –AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...