Langgar arahan Ops Pulih, miliki barang tegahan

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 11 OKT – Pemeriksaan yang dijalankan atas maklumat mengenai seorang lelaki yang melanggar arahan duduk di rumah telah turut menemukan barangan tegahan dalam sebuah kenderaan, baru-baru ini.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan Pasukan Polis Diraja Brunei (PPDB), pada 9 Oktober sekitar 11:25 malam pihak penguatkuasaan Jabatan Bandaran telah menyalurkan maklumat mengenai penemuan sebuah kenderaan bersama pemandu di kawasan Jalan Kecil, berdekatan Sekolah Rendah Anggerek Desa, Berakas yang didapati melanggar perintah arahan teranah di rumah.

Keanggotaan Balai Polis Berakas segera bertindak ke tempat kejadian bagi menjalankan tindakan denda kompaun dan seraya menjalankan pemeriksaan ke atas kenderaan terbabit.

Semasa pemeriksaan dijalankan ke atas kenderaan individu (suspek) tersebut telah ditemukan barang-barang tegahan iaitu satu botol minuman keras yang disorokkan di tempat letak kaki penumpang belakang sebelah kiri dan beberapa peket rokok di kerusi penumpang sebelah hadapan.

Suspek merupakan seorang lelaki warga tempatan yang berumur 36 tahun dan kes diserahkan kepada Jabatan Kastam dan Eksais Diraja (JKED) bagi peralihan siasatan bersama suspek dan barang-barang bukti.

Kenyataan menekankan, PPDB bersama agensi-agensi penguatkuasaan yang lain tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap sesiapa yang tidak mematuhi arahan-arahan yang telah dikeluarkan pihak kerajaan dalam usaha negara membendung sepenuhnya penularan wabak COVID-19.

Kerjasama masyarakat awam dalam membantu kerajaan menjayakan Operasi Pulih adalah menjadi tanggungjawab bersama bagi mengawal dan mengurangkan risiko penularan jangkitan COVID-19.

Minuman keras yang ditemui dalam kereta berkenaan. – Gambar serahan PPDB