Langis: 13 warga asing ditahan

BANDAR SERI BEGAWAN, 21 JAN – Seramai 13 orang warga asing telah ditahan dalam tiga Operasi Langis yang dijalankan oleh Bahagian Penguatkuasaan Undang-undang Jabatan Imigresen dan Pendaftaran Kebangsaan (JIPK) beberapa hari kebelaka-ngan ini.

Tujuh daripada warga asing berkenaan telah ditahan dalam Operasi Langis JIPK 14/2021 dengan menyasarkan tiga lokasi di Mukim Keriam dan Mukim Sengkurong, Daerah Brunei dan Muara, hari ini.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan JIPK, pemeriksaan ke atas sebuah rumah sewa di Kampung Luagan Duduk Tutong telah menahan seorang lelaki warganegara asing kerana gagal menunjukkan sebarang dokumen yang sah sewaktu pemeriksaan.

Manakala itu, pemeriksaan di sebuah rumah dan bilik-bilik sewa tempat tinggal warganegara asing di Jalan Pasai 2 Mukim Sengkurong telah memeriksa enam orang warganegara asing yang tinggal di rumah tersebut dan empat daripada mereka iaitu dua lelaki dan dua perempuan telah ditahan kerana gagal mengemukakan sebarang dokumen yang sah.

Pemeriksaan di lokasi terakhir, bilik sewa di Jalan Paya Bunga Merah, telah berhasil menahan dua orang warganegara asing terdiri daripada seorang lelaki dan seorang perempuan atas kesalahan melanggar Bab 15(1) iaitu tinggal lebih masa setelah pas imigresen mansuh.

Pegawai penguat kuasa membuat catatan terhadap seorang warga asing semasa operasi kelmarin. – Gambar serahan JIPK

Kenyataan menyatakan bahawa kesemua warganegara asing berkenaan telah dibawa ke ibu pejabat Bahagian Penguatkuasaan Undang-undang JIPK untuk disiasat di bawah Akta dan Peraturan Imigresen Penggal 17 dan tindakan selanjutnya.

Manakala itu, dalam Operasi Langis JIPK 13/2021 yang menyasarkan Kantin Pulau Muara Besar, kelmarin, telah memeriksa dua orang warga asing, seorang lelaki dan seorang perempuan, dipercayai telah melanggar Per 15(3) Akta dan Peraturan Imigresen Penggal 17 iaitu mana-mana orang asing yang bekerja di Negara Brunei Darussalam hendaklah melakukan pekerjaan mengikut apa yang tercatat di dalam pas kerjanya.

Kedua-dua suspek akan disiasat di bawah Akta dan Peraturan Imigresen Penggal 17 dan tindakan selanjutnya.

Pada 18 Januari lalu pula, Bahagian Pe-nguatkuasaan Undang-undang JIPK menjalankan Operasi Langis JIPK 11/2021 yang menyasarkan sebuah syarikat di Kampung Pengkalan Batu di mana lima orang warga asing telah diperiksa.

Daripada lima orang warga asing berkenaan, empat telah ditahan dan dibawa ke Bahagian Penguatkuasaan Undang-undang JIPK Bandar Seri Begawan atas kesalahan gagal menunjukkan dokumen yang sah sewaktu pemeriksaan.