Laos lancar telefon pintar jenama tempatan pertama

VIENTIANE, 5 Jan – Jenama telefon pintar tempatan pertama akan diperkenalkan ke kedai-kedai dan agensi-agensi di ibu negara Laos dan wilayah di seluruh negara bulan ini, Vientiane Times melaporkan kelmarin.

ALO, jenama telefon, adalah hasil dari ALO Teknologi Sole Co. Ltd. Pelabur telah menjalankan kajian pasaran pada telefon pintar tahun lepas.

“Kedudukan utama kami adalah untuk memberi tumpuan kepada pelajar dan pendidikan,” Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif syarikat itu, Thanousone Phonamat dipetik sebagai berkata.

Beliau berkata syarikat itu telah mencapai satu perjanjian kerjasama dengan Microsoft untuk mengemaskini perisian dan program.

Katanya, ia tidak mudah untuk bersaing dengan jenama lain; Walau bagaimanapun ia masih menjalankan kaedah yang baik untuk meningkatkan produk tempatan.

Pada masa ini, syarikat itu sedang berbincang dengan sektor kerajaan yang berkaitan untuk mengurangkan beberapa cukai atau yuran untuk membuat produk yang lebih murah

Syarikat itu kini mempunyai lima perwakilan di Vientiane dan ia berharap untuk mempunyai satu agensi di setiap wilayah.

“Tahun depan, kami berharap untuk mempunyai kedai ALO dan pusat perkhidmatan di semua wilayah,” kata Thanousone. – Xinhua