Thursday, April 18, 2024
23.3 C
Brunei

  -

  Laos tingkatkan rawatan NCD

  VIENTIANE, 23 FEB – Petugas perubatan Laos memerlukan lebih banyak latihan dalam penyakit tidak berjangkit (NCD) untuk meningkatkan rawatan pesakit yang sakit kronik, menurut seorang pegawai kanan dari Kementerian Kesihatan Laos.

  Timbalan Menteri Kesihatan, Lao Snong Thongsna membuat kenyataan pada Selasa ketika berucap di bengkel pengurusan penyakit tidak berjangkit dan penglibatan masyarakat, menurut laporan yang dikeluarkan pada hari Jumaat dari Pusat Maklumat dan pendidikan untuk kesihatan di bawah Kementerian Kesihatan Laos.

  Bengkel yang diadakan di ibu kota Laos, Vientiane dari Selasa hingga Rabu, menandakan permulaan usaha bersama untuk mengembangkan rancangan pengurusan penyakit tidak berjangkit untuk memperkuat sistem kesihatan dan meningkatkan kapasiti pekerja kesihatan dan sukarelawan kesihatan.

  Untuk menentukan dasar kawalan penyakit yang sesuai, Kementerian Kesihatan Laos telah bekerjasama dengan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk membuat manual perkhidmatan yang akan digunakan dalam rawatan dan pengendalian penyakit tidak berjangkit dalam pengaturan perawatan primer, kata Snong. – Xinhua

  Petugas kesihatan dari klinik kesihatan melakukan ujian gula dalam darah.- Gambar fail Bernama

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  China hantar lagi bantuan Palestin

  BEIJING, 17 APRIL - Barang bantuan kemanusiaan China untuk rakyat Palestin akan tiba di Lapangan Terbang Ei Arish dan Pelabuhan Said, Mesir masing-masing pada...