Lapan rantau di Jepun dikenakan sekatan

TOKYO, 5 OGOS – Tokyo melaporkan lonjakan besar dalam kes virus hari ini, sekali lagi memecahkan rekod, ketika kerajaan itu melanjutkan sekatan ke atas lapan lagi rantau dalam masa beberapa hari lagi sebelum Olimpik berakhir.

Tokyo sudah pun dalam keadaan darurat virus namun menyaksikan penambahan ketara dalam kes-kes jangkitan yang dipacu oleh varian Delta. Hari ini, bandar itu melaporkan 5,042 kes, meningkat daripada 3,865 seminggu sebelumnya manakala 1,979 pada dua minggu lalu.

Bilangan kes harian juga memecahkan rekod seluruh negara itu, bertambah 14,000 buat pertama kali kelmarin.

“Jangkitan menular dengan pantas yang kami tidak pernah lalui sebelumnya,” kata Perdana Menteri Yoshihide Suga semasa mesyuarat pasukan petugas virus hari ini.

“Dengan peningkatan pantas kes itu, jumlah pesakit yang dalam keadaan serius, yang berjaya dirawat, telah meningkat,” tekannya.

Secara perbandingan, penularan virus Jepun lebih kecil, dengan sekitar 15,000 kematian tanpa langkah perintah berkurung yang ketat namun hanya satu pertiga penduduk sudah divaksin.

Enam bahagian di negara itu masih di bawah perintah darurat, yang menegah restoran dan kelab daripada menjual alkohol dan mengarahkan mereka untuk menutup operasi pada jam 8 malam. – AFP