Thursday, December 7, 2023
31.5 C
Brunei

  -

  Larian amal meriahkan Hari Kesedaran Autisme

  Oleh Sim Y. H. –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 5 NOV – Orang ramai berkumpul dari awal pagi lagi untuk sama-sama mengambil bahagian dan meningkatkan kesedaran mengenai autisme melalui acara Larian Amal ‘Anak Adalah Anugerah’ bersempena Hari Kesedaran Autisme Sedunia 2023 yang berlangsung di Taman Haji Sir Muda Omar ‘Ali Saifuddien, di sini, hari ini.

  Acara anjuran Kementerian Pendidikan melalui Jabatan Pendidikan Khas dengan kerjasama SMARTER Brunei itu dihadiri oleh Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Nazmi bin Haji Mohamad selaku tetamu kehormat dan seterusnya menyempurnakan pelepasan serta mengambil bahagian dalam acara larian.

  Turut hadir ialah Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham bin Haji Jaafar, setiausaha-setiausaha tetap dan timbalan setiausaha tetap, ketua-ketua jabatan, para pegawai kanan dan pegawai dari Kementerian Pendidikan dan Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan (KKBS).

  Terdahulu, larian amal dimulakan dengan sesi memanaskan badan dan seterusnya menyaksikan pelepasan peserta Kategori Larian Terbuka Perempuan 5 Kilometer (km) oleh Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Nazmi.

  Acara diteruskan dengan pelepasan peserta Kategori Larian Terbuka Lelaki 5km yang dilepaskan oleh Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham.

  Yang Berhormat Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan dan Yang Berhormat Menteri Kesihatan menyertai sesi memanaskan badan sebelum acara larian bermula. – GAMBAR OLEH MUIZ MATDANI
  Yang Berhormat Menteri kebudayaan, Belia dan Sukan menyempurnakan pelepasan Larian Terbuka Perempuan 5km. – GAMBAR OLEH MUIZ MATDANI
  GAMBAR OLEH MUIZ MATDANI
  Antara yang menyertai acara Fun Run 1.5km. – GAMBAR OLEH MUIZ MATDANI
  GAMBAR OLEH MUIZ MATDANI
  GAMBAR OLEH MUIZ MATDANI
  GAMBAR OLEH MUIZ MATDANI
  GAMBAR OLEH MUIZ MATDANI

  Acara juga menyaksikan pelepasan peserta Kategori Larian Kompetitif Pelajar-
  pelajar Berkeperluan Khas (lelaki dan perempuan) 3km yang disempurnakan oleh Timbalan Setiausaha Tetap (Pendidikan Teras) di Kementerian Pendidikan, Awang Aliuddin bin Haji Abdul Rahman serta pelepasan peserta Kategori Fun Run 1.5km bagi orang ramai dan pelajar berkeperluan khas yang disempurnakan oleh Presiden SMARTER Brunei, Pengiran Zamri bin Pengiran Haji Bujang.

  Selain acara larian, para peserta dan orang ramai juga berpeluang untuk mengambil bahagian dalam pelbagai aktiviti termasuk permainan mencari harta karun, permainan teka-teki, lukis wajah, sepak bola, main guli dan zumba dalam usaha untuk meningkatkan kesedaran awam mengenai pelbagai keperluan pembelajaran di sekolah.

  Pada majlis itu, Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Nazmi telah menyempurnakan penyampaian sijil penghargaan kepada penaja-penaja dan pemenang bagi Kategori Larian Kompetitif Pelajar Berkeperluan Khas (Perempuan) 3km.

  Manakala itu, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham menyempurnakan penyampaian hadiah bagi peserta-peserta larian kategori terbuka lelaki dan perempuan 5km dan Kategori Larian Kompetitif Pelajar Berkeperluan Khas (Lelaki) 3km.

  Di samping itu, Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Nazmi turut menyempurnakan penyampaian sumbangan derma berjumlah $19,886.58 kepada SMARTER Brunei yang diterima oleh Pengiran Zamri.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...